Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Erik Modig har skrivit Årets marknadsföringsbok

Civilekonomens krönikör, kommunikationsexperten Erik Modig, har tilldelats utmärkelsen Årets Marknadsföringsbok 2017. Han får priset för sin bok Bang for the Buck, där han lanserar en modell som mäter effekten av marknadsföring.

Sveriges Marknadsförbund ligger bakom utmärkelsen Årets marknadsföringsbok. Årets pris delades i veckan ut till Erik Modig och hans nyutkomna bok Bang for the Buck – kommunikation som skapar resultat. 

– Väldigt roligt, säger Erik Modig, som är föreläsare, författare, och forskare vid Center for Consumer Marketing på Handelshögskolan i Stockholm.

Läs även: Hetaste kompetenserna för marknadsförare

Modig presenterar i boken en ny mätmodell, Påverkansmatrisen. Verktyget kan användas för att mäta effekten av olika marknadsföringsinsatser och ge insikter om vilken typ av kommunikation varje enskilt varumärke bör satsa på. Påverkansmatrisen bygger på tre system för kommunikationsbearbetning och beslutsfattande, samt tre utmaningar som marknadsförare ställs inför. De utgör tillsammans en niofältare där varje ruta kan motsvara ett beteende hos mottagarna/konsumenterna.

– Jag uppdaterar och sammanfogar vår kunskap om marknadsföring och kommunikation med det gamla som vi inte borde glömt och det nya som vi måste lära oss. Det handlar om att förklara och uppnå kopplingen mellan ”bang och buck” och förstå vilken innebörd den får för vår förmåga att skapa kommunikation som leder till resultat, säger Erik Modig.

Läs även: Ryktena om reklamens död är överdrivna

Verktyget kan användas av kommunikations-, marknads- och säljavdelningar för att optimera det dagliga arbetet i ett medielandskap som består både av ”gammelmedia” och digitala kanaler.

– Jag tror dock att även fler roller i företag kan ha nytta av boken. Tror att många ledningar och styrelser skulle få en mycket större förståelse för hur de kan få sitt företag att växa efter att de läst boken, säger Modig.

Läs även: Konsten att få alla att ”give a shit”

Varför tror du att du vann?
– Jag tror att många saknat en bok som snarare sammanfattar det vi redan vet i stället för att komma med nya, egna buzzwords. Det har bevisligen funnits en efterfrågan på en bok som går igenom grunden i marknadsföring och kommunikation fast på ett modernt, uppdaterat sätt med bättre helhetsöverblick. Juryn uppskattade just blandningen mellan rigoröst forskningsunderlag och en anpassning efter det nya medielandskapet.

Vad vill du att man får ut av boken?
– Framförallt att man får en helhetsbild av hur marknadsföring och kommunikation påverkar människor och därmed hur företag och organisationer kan växa. Mycket i boken kommer att kännas igen, men de flesta som läst säger att de hittade nya insikter som de inte varit utsatta för tidigare. Min genomgång av hur vi kan strukturera vår förståelse av hur hjärnan påverkas av kommunikation är det många som har uppskattat mycket. Det är kul för det tog väldigt lång tid att få till allt.

Läs Erik Modigs krönika om hur man hanterar kommunikationsstress här.

Motiveringen

Motiveringen för Årets Marknadsföringsbok lyder:
I boken ”Bang for the Buck—kommunikation som skapar resultat” visar Erik Modig på ett förtjänstfullt sätt hur företag och organisationer i sitt dagliga arbete kan använda verktyget påverkansmatrisen för att nå kundens hjärna och skapa framgång.”

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se