Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Historisk pristagare – en kvinna får ekonomipriset

Den andra kvinnan i ekonomiprisets historia får Nobelpriset år 2019. Hon tilldelas priset tillsammans med två män för deras forskning kring fattigdom.

Det är Ester Duflo som tilldelas priset tillsammans med Abhijit Banerjee och Michael Kramer.

Årets pris handlar om att mildra fattigdomen. De tre har genom praktiska fältstudier visat vad som kan lindra fattigdom och hur. De tre har gjort fältexperiment i länder med utbredd fattigdom och kommit fram till vilka olika insatser som är effektiva för att komma förbi fattigdomen i världen.

Ester Duflo är den andra kvinnan sedan priset instiftades som tilldelas ekonomipriset.

Läs om: Handelsforskaren som mäter fattigdom från rymden

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkom 1968, med anledning av Riksbankens 300-årsjubileum. Prisutdelningen sker den 10 december, årsdagen av Alfred Nobels död. Priset kan delas av högst tre mottagare. Pristagarna offentliggörs varje år i mitten av oktober på Akademiens och Nobelstiftelsens webbplatser direkt efter att de utsetts.

Läs om: Nobelpristagarna 2018

 


Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

Mer på civilekonomen.se