Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

En karriärplan hjälper och leder rätt på vägen

Tycker du att din karriär inte tagit riktig fart ännu? Det kan bero på att du inte lagt upp en plan, utan bara drivs av ett diffust mål mot någonstans i framtiden.

En lyckad karriär är en lika personlig måttstock som frågan om framgång. Inget av det måste handla om att vara vd för det största bolaget.

Katarina Brommesson och Kia Lingegård.

– Framgång är ett högst personligt mått. Du måste själv identifiera vad som är framgång för just dig. För någon kan det handla om att nå vd-skapet, för någon annan handlar det om att vara stressfri eller att vara på just den arbetsplatsen man vill vara. Det säger Kia Lingegård, coach på Wise. Hon höll nyligen tillsammans med Wise-kollegan Katarina Brommesson ett seminarium med fokus på att lägga upp en karriärplan.

Läs också: Skadar en paus min karriär?

Ett mål utan en plan är bara en önskan. Den som vill komma vidare i karriären behöver sätta smarta mål utifrån  de värderingar som är grundläggande och viktiga.

– Det kan handla om att du vill jobba med det område du gör, men i en annan bransch. Vi strävar alla efter lycka, passion och framgång, det vill säga att känna arbetsglädje, brinna för det vi arbetar med samt att vara duktiga på det vi gör. De tre punkterna är personliga, och du kan lättare nå dit om du lägger upp en tydlig plan, säger Katarina Brommesson.

Läs också: Så eftertraktade är ekonomer om fem år

Kia Lingegård menar att det inte spelar någon roll om du är i början, mitten eller slutet av din karriär. Du behöver en plan oavsett, och det är också något du kan använda vid ditt utvecklingssamtal.

– Det är betydligt bättre för dig själv om du har en plan. När du sitter i exempelvis ett utvecklingssamtal så kan du definiera vad du vill göra om tre år eller om fem år. I stället för att bara sitta och fråga din chef vad den kan erbjuda dig, så tar du själv kommandot och berättar vad du vill och vad du har för plan. Det ger bättre förutsättningar att prata om din framtid.

Men Katarina Brommesson inflikar också:

– Glöm inte bort att uppskatta det du har. Ofta springer vi så väldigt fort och vill mer och snabbare. Men glöm inte att känna efter och njuta av de steg du uppnått också.

Läs också: Prata för dig själv – bra för karriären

Så ser du över din situation:

För att kunna lägga upp en karriärplan måste du se över nuet. Lycka, passion och framgång i jobbet kan innebära olika saker för var och en av oss.

  • Skriv ner vad som tar energi. Därefter har du två alternativ – acceptera eller åtgärda. En åtgärd kan ta lång tid, du kan behöva hjälp och det kan vara smärtsamt. Men det gör att du kan täppa till energiläckaget och fokusera bättre på dig själv och din utveckling.
  •  Du måste ta hand om dig, äta bra, sova gott, ha bra relationer och se över vem som egentligen styr dina val. Då kan du hitta en riktning, få energi till drömmar och också se vart du är på väg.
  • Ha gärna en vän eller kollega som du kan föra de här samtalen med, då kan ni med jämna mellanrum stämma av med varandra om ni uppfyller era mål för att komma vidare.

Experternas nyckelfrågor för din karriärplan:

Vad driver dig att gå upp på morgonen och varför ser du fram emot att gå till jobbet?
Vilken slags miljö vill du jobba i, tänk både på den geografiska miljön och på arbetsmiljön.
Vilken kultur och vilka värderingar är viktiga för dig och för din motivation?
När är det roligt på jobbet, vilken typ av arbetsuppgifter vill du fylla din dag med och vilka arbetsuppgifter trivs du med?
Vill du ha uteckling uppåt, på bredden eller vill du specialisera dig inom ett område?
Vilka slags människor vill du jobba med?
Vad föredrar du, landskap eller eget rum och vad tycker du om det?
När du ska på jobbintervju, passa på att fråga vad din eventuella nya chef har för ledarstil. Hur ser din drömchef ut för att du ska må bra och trivas?
Vilka anställningsvillkor vill du ha?

Kia Lingegårds visionsövning:

Förflytta dig i tanken exakt fem år fram i tiden.
* Hur ser det ut, vad gör du, vad har du på dig, vilka är du tillsammans med just där och då?
* Sedan tänker du dig själv vid lunchtid samma dag om fem år, vem träffar du och var äter ni lunch?
* Sedan tänker du dig själv samma dag när arbetsdagen är slut. Vad känner du då, och vad är du nöjd med att du har uppnått den dagen?
* Visualisera och skriv ner vilka bilder du får av de tankarna, och använd de bilderna för att spinna vidare på hur din framtid ska se ut.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se