Ekonomstudenter flyr Göteborg efter examen
Västsvenska Handelskammaren har i en undersökning frågat studenter i Göteborg hur deras framtidsplaner ser ut och resultatet visar att regionen har svårt att behålla de akademiska talangerna. Bland de blivande nationalekonomerna svarar 48 procent att det är mycket troligt att de kommer att arbeta i någon annan del av landet efter examen. 21 procent svarar att det är ganska troligt att de behöver flytta. Hela 69 procent räknar alltså med att lämna Göteborg när studierna är slutförda. Siffrorna ser ungefär likadana ut för samhällsvetare och jurister. Bland statsvetarna är det ännu fler, åtta av tio, som går i samma tankar.
– För nationalekonomer till exempel handlar det ofta om utrednings- och analysjobb på myndigheter och förvaltningar, och då blir det Stockholm, säger Anders Wagner som sammanställt undersökningen.
Läs även: Sverige borde dra bättre nytta av sina nationalekonomer
I undersökningen framgår också att 40 procent av de tillfrågade studenterna helst ser en statlig myndighet som framtida arbetsgivare.
– Om Göteborgsregionen får fler myndigheter kan vi råda bot på det som vi brukar kalla lämmeltåget till Stockholm, säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé.
I dagsläget ligger 139 av Sveriges myndigheter inom Stockholms arbetsmarknadsområde. Snart finns det fem i Göteborg. Enligt Anders Wagner är Västsverige kraftigt missgynnat även i jämförelse med andra regioner. I Västerbotten ligger andelen myndigheter i förhållande till befolkningsmängd på 17,7 procent, i Göteborg på 9 procent.
– Mitt första tips är att flytta ner Kemikalieinspektionen från Stockholm. Vi har Sveriges starkaste kemikluster i Stenungsund med både forskning och företag på plats. Det blir ett gynnsamt utbyte och det är här den hör hemma, säger Wagner.
Läs även: Handels i Göteborg först med tripple crown-ackreditering
Västsvenska Handelskammaren varnar också för att en begränsad arbetsmarknad för en grupp akademiker riskerar att spä på problemen även i andra sektorer.
– Många lever i parförhållanden när flyttlasset går, en statsvetare som är sugen på en statlig tjänst kanske tar med sig en systemutvecklare eller ingenjör, då blir bristen genast större i branscher som redan har stora kompetenstapp. Det blir en dubbel stöt för näringslivet, säger Johan Trouvé.
Fakta
Landsbygdskommittén, som tillsattes av landsbygdsminister Sven Erik Bucht 2015, presenterade i början av januari sitt slutbetänkande. Totalt ingår 75 förslag för en mer levande landsbygd. Ett av förslagen, som lämnas som en ”rekommendation”, är att under en fem- till sjuårsperiod utlokalisera 10 000 statliga jobb.