Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonomyrket fortsätter att locka unga

En framtid som ekonom är något som allt fler unga lockas av. Grundskoleelevers val till gymnasieskolan tyder på ett växande intresse för yrket.

Intresset för gymnasieskolans ekonomiprogram fortsätter att växa. Jämfört med föregående läsår ökade antalet sökande till ekonomiprogrammet med 1 200 elever, mer än något annat program, vilket gjorde det till ett av det mest populära av samtliga högskoleförberedande program, visar Skolverkets preliminära statistik.

– Ekonomiprogrammet har ökat ända sedan den nya gymnasieskolan infördes 2011. Det är ett högskoleförberedande program, men det ger också en tydlig bild av ett möjligt framtida arbetsliv, vilket kan vara attraktivt för många elever, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.

Ekonomiprogrammets ökande popularitet innebär att det passerade naturvetenskapliga programmet som hade 400 färre sökande än förra året.

Läs också: Ekonom näst populäraste yrket bland blivande gymnasieelever

Sammanlagt sökte sig 17 400 grundskoleelever till gymnasieskolans högskoleförberedande ekonomiprogram. Det är bara samhällsvetenskapsprogrammet som lockade fler, 20 600 sökanden.

Skolverkets siffror gäller grundskoleelevernas val till höstterminen.

Antal sökande till gymnasieskolans högskoleförberedande program

Samhällsvetenskap             20 600

Ekonomi                               17 400

Naturvetenskap                   16 700

Teknik                                   11 600

Estetiska                                7 500

Humanistiska                            700

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se