Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonomipriset till två hållbarhetsekonomer

Strax innan måndag lunch meddelade Kungliga Vetenskapsakademien mottagaren av årets Nobelpris i ekonomi. Priset tilldelas de två ekonomerna William Nordhaus och Paul Romer. De båda får priset för att ha integrerat klimatförändringar och teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys.

William Nordhaus forskning handlar om växelverkan mellan samhälle och klimat. Han började arbeta med denna fråga på 1970-talet då forskarvärldens oro ökade för att förbränning av fossila bränslen höjde jordens temperatur. I mitten av 1990-talet blev han först med att skapa en integrerad beräkningsmodell (Integrated Assesment Model), det vill säga en kvantitativ modell som beskriver samspelet mellan ekonomi och klimat. Hans modell integrerar teorier och empiriska forskningsresultat inom fysik, kemi och ekonomi. Nordhaus modell är nu vida spridd och används för att simulera hur ekonomi och klimat samverkar över tid. Den gör det möjligt att undersöka konsekvenserna av klimatpolitiska styrmedel, till exempel koldioxidskatter, under olika naturvetenskapliga förutsättningar.

”Paul Romers och William Nordhaus upptäckter är metodologiska och har gett oss avgörande insikter om orsakerna bakom och konsekvenserna av teknologisk utveckling och klimatförändring. Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen”, skriver Vetenskapsakademien.

Här förklarar William Nordhaus delvis sin forskning:

Priset heter egentligen Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Prissumman, som är på 9 miljoner svenska kronor, delas lika mellan pristagarna.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se