Ekonomichefer positiva till molntjänster
Allt fler nordiska företag och offentliga organisationer använder sig av molntjänster, men endast var sjunde (14 procent) organisation kan betraktas som molntjänstmogen, enligt årets Cloud Maturity Index, en undersökning som utförs av analysföretaget Radar på uppdrag av IT-konsultföretaget Tieto och mjukvaruföretaget VMware.
Enligt studien har en molnmogen organisation i genomsnitt 21 procent lägre kostnader för den löpande IT-verksamheten och en betydligt större andel av sin IT-budget tillgänglig för innovation och transformation.
Läs även: Digitala fakturor ökar konkurrenskraften

– Molnmogna organisationer tenderar att se molnet som en viktig faktor i att hantera den dubbla utmaningen med att optimera kostnader samtidigt som man driver innovation och tillväxt. Det är dock fortfarande relativt få som använder den fulla potentialen av molntjänster på det här viset, säger Inger Ekman, chef för teknologitjänster och modernisering på Tieto i Sverige.
Mer än fyra av fem organisationer i Finland, Sverige och Norge använder nu molntjänster i verksamheten. Var tionde organisation har inte startat sin resa mot molnet alls och betraktas i undersökningen som molnomogna. 46 procent befinner sig fortfarande på en grundläggande nivå. Den högsta molnmognaden finns i bank- och finansbranschen.
Läs även: Så digitaliserade är olika branscher i Sverige
I en annan undersökning, gjord av mjukvarubolaget Visma bland 205 ekonomichefer på större bolag, uppger var femte att deras företag redan har en molntjänst för den finansiella informationen. Av de som inte har det i dag kan två av tre tänka sig att gå över till en molntjänst. Totalt är 83 procent positiva och 17 procent negativa till en sådan lösning.
– Den flexibla arbetsplatsen är här för att stanna och IT-lösningarna förväntas möta de behov som kommer med den. Att enkelt kunna komma åt företagets finansiella information oavsett om medarbetarna är på kontoret, på resande fot eller jobbar hemifrån ser många som allt mer självklart, säger Carola Lissel, vd för Visma Software.
Klart flest, 80 procent, anger tillgängligheten som det främsta skälet att använda molntjänster. Slippa ansvaret för drift och säkerhet kommer på andra plats. De som är negativa är det främst för att de vill äga sin egen infrastruktur och för att de är oroliga för säkerheten.
Läs även: Hög tid att förbereda för nya dataskyddslagen
Visma har också gjort en bredare undersökning för att ta reda på hur svenskarna ställer sig till att använda molntjänster för sin privata ekonomi. Resultatet: 72 procent är positiva, 22 procent är negativa och resten vet inte.
Enligt samma undersökning använder 56 procent av befolkningen i dag bank- och betalningsappar för att sköta sin privatekonomi. Majoriteten, 62 procent, läser sällan eller aldrig igenom säkerhetsavtalet när de laddar ned en ny app på mobilen.
Fördelar med molntjänster
Därför vill väljer ekonomichefer en molntjänst för företagets finansiella information
1. Tillgängligt när som helst, var som helst 80 %
2. Molnleverantören står för drift, utveckling och säkerhet 66 %
3. Alltid tillgång till den senaste versionen av programmet 40 %
4. Skalbarhet och möjligheten att anpassa molnlösningen efter behov 33 %
5. Hög säkerhet med bland annat backup-möjligheter 25 %
Källa: Visma
Nackdelar med molntjänster
Därför är ekonomichefer tveksamma till att välja en molntjänst för företagets finansiella information
1. Vill äga sin egen infrastruktur 59 %
2. Molntjänsters säkerhet varierar beroende på leverantör och upplevs vara utanför den egna kontrollen. 53 %
3. Beroendet av en fungerande internetanslutning och av molnleverantören. 44 %
4. Flera leverantörer delar på samma fysiska datacenter, vilket kan påverka säkerheten. 35 %
5. Alla molnleverantörer kan inte alltid erbjuda den anpassning som behövs. 21 %
Källa: Visma
Nivå i molnmognad
Nivå i molnmognad 2017 (2015 års siffror inom parentes):
Omogen 11 % (15 %)
Grundläggande 46 % (49 %)
Kunnig 29 % (24 %)
Mogen 14 % (10 %)
Källa: Cloud Maturity Index 2017