Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Vad händer när ekonomichefen och vd:n inte är överens?

Är ekonomichefen och vd:n inte överens? En ny rapport visar att svenska företagsledare och ekonomichefer har olika syn på ekonomiavdelningen. Utökad dialog, gemensam målbild och extern hjälp är tre lösningar.

Ekonomicheferna vill utveckla mer moderna, strategiska och proaktiva ekonomiavdelningar. Ribban ska höjas mer på områden som digitalisering, processeffektiviseringar, anpassningsförmåga, expertis och Business Intelligence. Men nio av tio vd:ar är nöjda, eller mycket nöjda, med sakernas tillstånd. Hela 40 procent tycker inte att ekonomicheferna ska fokusera på några nya initiativ. De anser också att CFO:n har få utmaningar i sitt arbete, samt att både tid och resurser räcker till – vilket är tvärtemot vad ekonomicheferna anser.  Det visar Azets rapport där 75 ekonomichefer och 100 vd:ar intervjuats. 

Läs mer: Svenska finanschefer fortsatt positiva

– Skillnaderna är slående. Vi visste redan att ekonomicheferna har många utmaningar men inte att vd:arna saknar insikter i hur mycket mer man kan få ut av ekonomiavdelningen. Det är inte konstigt att stress och psykisk ohälsa bland ekonomichefer ökar, säger Helena Malmström, marknads- och kommunikationschef på Azets. 

Lösningen på sprickan kan vara att skapa en öppen dialog, som båda parter ansvarar för. Att även försöka skapa en gemensam målbild är högsta prioritet, anser Helena Malmström. En tredje lösning är att ta hjälp av en modern outsourcingleverantör. 

– Man vinner tid och effektivisering av processer och system om man exempelvis lägger ut sin fakturahantering och redovisning. Du kan idag få hjälp med allt från snabbare leverans av rapporter till analyser genom de molnbaserade tjänsterna. De stora bolagen är mer vana att arbeta så här för att bli mer strategiska och proaktiva, men marknaden har hitintills varit rätt omogen för medelstora företag.

Läs även: Digitaliseringen ställer nya krav

Helena Malmström tror att rädsla för kontrollförlust och okunskap är två anledningar till trögheten. Läget är dock på väg att ändras. Konkurrensen är idag så pass hög att man måste vara förändringsvillig. En modern ekonomiavdelning ska vara snabbfotad, flexibel, leverera pålitliga underlag och rapporter samt komma med förslag på ständiga lönsamhetsförbättringar. 

– Men för att ekonomiavdelningen ska kunna bidra till verksamheten så krävs att ekonomichefen jobbar smartare samt vågar ta hjälp av en extern part. Och vd behöver lära mer om ekonomifunktionen för att få ut mesta möjliga värde ur den.

Läs också: Framtidens arbetsmarknad

 

Bli medlem nu!

Som medlem i Civilekonomerna får du tillgång till ett antal förmåner. Läs mer om förmånerna och bli medlem.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se