Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anna Edlund, till höger, vann utmärkelsen Årets Karriär på Framtidsgalan. Bredvid henne: Eva Kalmheden Kalms.

Ekonomichef: ”Det går att göra karriär i offentlig sektor”

På bara några få år har Anna Edlund skapat en ekonomienhet inom Stockholms stad som gått från att släcka bränder till att arbeta proaktivt. För det har 32-åringen nyligen belönats med utmärkelsen Årets Karriär. – Jag vill dela denna vinst med branschen och med Civilekonomerna där jag är medlem, en stor vinst för oss ekonomer!

Det var i förra veckan som Anna Edlund fick ta emot utmärkelsen Årets Karriär på Framtidsgalan, arrangerad av Framtidsverket som jobbar med att lyfta offentliga sektorn som ett attraktivt karriäralternativ. För att komma på fråga för utmärkelsen, som ägs av Stockholms stad, måste man ha en akademisk examen och vara yngre än 40 år.

– Jag vill förmedla till andra ekonomer och framför allt till vår yngre generation att det som ekonom går att göra karriär i offentlig sektor. Inom offentlig sektor får man vara med och påverka samt göra skillnad för medborgarna och samhället, säger Edlund.

Läs även: Offentliga sektorn behöver ekonomer

Anna Edlund började för tre år sedan som controller på Stadsbyggnadskontorets ekonomiavdelning. Året därpå tog hon över som tillförordnad ekonomichef och sedan januari 2016 är hon ordinarie på posten och sannolikt också Stockholms stads yngsta ekonomichef på den nivån. Hon är mycket stolt över den snabba resa hon gjort och vad hon hunnit åstadkomma som chef.

– Jag har under tre år lyckats vända en ansträngd ekonomi till en ekonomi i balans. Har jobbat mycket med rutiner och en effektivare uppföljning. Har dessutom fått den stora förmånen att rekrytera hela min enhet, och är i dag chef över fem medarbetare.

Hon hyllas av juryn för sin kämpaglöd och för att hon är en glädjespridare.

– Jag försöker hela tiden se motstånd och motgångar som något positivt, att vända detta till en framgång lockar mig. Jag analyserar problemet och hittar gärna tillsammans med andra effektiva lösningar som kan vara både stora och små. Att sedan få se resultaten är en vinst i sig, förklarar Anna Edlund.

Läs även: ”Väldigt bra karriärmöjligheter”

Själv är Anna Edlund också en varm ambassadör för sitt eget yrke.

– Ekonomer spelar en viktig roll i samhället. Ekonomer skapar trygghet i en organisation och inte minst för samhällsekonomin.

Fakta

Juryns motivering:

Årets Karriär har med uthållighet, engagemang, ambition och passion gjort karriär i sin organisation. Årets Karriär ser möjligheter när andra ser hinder och tror på att framgång nås genom hårt arbete och arbetsglädje. Med tydlig målmedvetenhet har Årets Karriär avancerat och nått uppsatta mål. Årets Karriär är en glädjespridare som med stor kämpaglöd ständigt strävar efter att ta organisationen framåt.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se