Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonomernas ingångslöner ökar år 2020

Under 2019 märktes inga spår av vikande konjunktur när man studerar ingångslönerna för civilekonomer. Istället landade de över Akavias rekommendation, men skiljer sig mellan branscher, yrken och regioner.

Ingångslönerna för Akavias medlemmar ligger på en ganska jämn nivå. Lägst hamnar kommunikatörer med en ingångslön på 27 800 kronor i månaden och i topp IT-akademiker med en ingångslön på 31 800 kronor i månaden. Ekonomer ligger strax under med sina 31 000 kronor i månaden, vilket är en ökning med ungefär 1000 kronor jämfört med förra året.

Så räknar du ut var du kan tjäna mest

– Civilekonomernas ingångslöner har ökat med en tusenlapp jämfört med förra året, säger Sören Lundgren, löneexpert på Akavia. Men skillnader i ingångslön mellan olika branscher och regioner är större bland ekonomer än andra yrken.

Det finns några faktorer som brukar förklara löneskillnader. I Stockholm ligger lönerna generellt högre än i Göteborg, där de i sin tur ligger högre än Malmö/Lund. Sedan kommer en övriga Sverige, förutom Norrland, där lönerna är något lägre än riksgenomsnittet. Att jobba statligt ger normalt en lägre ingångslön än vad privata företag erbjuder. Däremot tycks inte kommuner ha några problem att matcha de privata arbetsgivarna.

De lägre ingångslönerna staten kan erbjuda behöver inte leda till ett liv i armod och försakelse.

– Många som exempelvis söker sig till Riksskatteverket stannar ett par år för att göra erfarenheter och knyta kontakter som blir värdefulla senare i karriären, säger Sören Lundgren.

Privata sektorn betalar bättre

Det finns också skillnader mellan olika branscher. Banker ger ingångslöner på i snitt 30 000 kronor, men lönerna skiljer sig mycket år beroende på väljer att inleda karriären. Ett jobb som privatrådgivare ger en ingångslön på 25 000 medan en analytiker drar upp snittet.

Är man intresserad att revisionsbyråer hamnar man ofta som revisorsassist, med en ingångslön på runt 26 000 kronor.

– Det är en vanlig ingång i yrket, framför allt bland unga kvinnliga ekonomer, säger Sören Lundgren. Till en början får man av en assistentroll och inte en rådgivande roll. Sedan finns det inte plats för alla, och många revisorsassistenter kommer inte vidare i revisorskarriären. Men för dem som gör det väntar betydligt högre löner.

Kraven inom revision sätter press på medarbetarna

För dem som får jobb som managementkonsulter direkt efter utbildningen väntar en ingångslön på runt 34 000 kronor.

Enligt Sören Lundgren har de som börjar karriären som managementkonsulter troligen andra gångbara erfarenheter än bara skolan.

– Mitt intryck är många nyutexaminerade civilekonomer är mer mogna idag än tidigare. Antingen har de skaffat sig erfarenheter under studierna eller också började de plugga senare och hann med något innan. Vad det än beror på verkar de bättre rustade att klara av en anställningsintervju och löneförhandling än vad en 22-åring direkt från skolan har.

Löneförhandla: Visa vilket ansvar du tar på jobbet

Fakta: Ingångslöner bland Akavias medlemmar 2019

IT-akademiker 31 800 kronor i månaden

Ekonom 31 000 kronor i månaden

Jurist 30 300 kronor i månaden

Samhällsvetare 30 000 kronor i månaden

Kommunikatör 27 800 kronor i månaden

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se