Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonomer ska vara detaljmedvetna

Detaljmedveten och strukturerad hellre än effektiv problemlösare. Så ser kraven på ekonomer ut i platsannonser idag visar undersökning.

Platsannonserna har gått från att omfatta en rad krav på egenskaper hos de arbetssökande till att omfatta en mindre del. Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling, utbildning.se som granskat nästan 600 platsannonser riktade mot ekonomer i Sverige, uppger att minskningen kan bero på att det är arbetstagarens marknad. Platsannonseringarna mot ekonomer har också minskat jämfört med 2017.

Läs också: Här är ekonomijobben som får det tuffare

– Enligt en prognos från Arbetsförmedlingen ser vi att ekonomyrket har mild konkurrens just nu och väntas vara i balans om ett år. Men de kommande fem åren ser tuffare ut. Vi är i en högkonjunktur just nu men frågan är om vi börjar se toppen på den och att det är därför annonserna sjunkit en aning, men det är bara en spekulation och inget vi har data att uttala oss om, säger Sam Ögren, Digital content editor på utbildning.se som sammanställt undersökningen.

Detaljmedvetna arbetssökande efterfrågas enligt er. Men inte lika många stresståliga som håller högt tempo. Det tycks som om arbetsgivarna inte längre kräver både och av de sökande?

Sam Ögren

– Undersökningen görs på ett stort antal annonser och på flera olika organisationer. Det är säkerligen så att till exempel stresståliga personer prioriteras av en majoritet arbetsgivare, men det nämns inte lika ofta då det inte anses vara lika viktigt som detaljmedvetenhet och noggrannhet.

Likaså framgår att självständighet föredras hos de sökande framför förmågan att vara samarbetsvilliga, två egenskaper som kanske motsäger varandra lite?

– Absolut och sinnebilden av den anställde är ofta ganska motsägelsefull. Du ska vara ung, men ha 10 års erfarenhet. Samarbetsvillig åker ner 11 placeringar. Exakt vad det beror på är svårt att säga, kanske för att det är mer vedertaget än att till exempel kunna arbeta självständigt. Men som framgår i undersökningarna prioriteras det i högre utsträckning att kunna arbeta självständigt. Att vara självgående förutsätter trots allt en annan grad av erfarenhet, säger Sam Ögren.

Läs också: Dragkamp om ekonomer med rätt kunskap

Programvaror som Excel och Office har letat sig in på listan bland superlativ och prioriteras i annonserna. Här menar utbildning.se att det är en prioriterad kompetens att behärska dem, precis som det är att besitta exempelvis detaljmedvetenhet.

Att examen rankas först på plats fem i platsannonserna kan vara ett tecken på att marknaden har svårt att få tag i universitetsutbildade ekonomer, att man sänker kraven för att få någon alls till vissa jobb. Det kan också anses som en självklarhet att eftergymnasial utbildning finns.

– Jag skulle gissa på att det är en kombination. Det är en självklarhet i många tjänster, samtidigt  som det Inför sommaren ställs mindre krav på eventuella sommarjobbare som ännu inte är färdigutbildade.

De kompetenser som förvånar Sam Ögren är att nyfikenhet finns med på listan över prioriterade kompetenser.

– Jag har svårt att föreställa mig att nyfikenhet skulle vara viktigare än många andra, säger han.

Läs också: Här är de nya kraven för att bli revisor

20 hetaste kompetenserna för ekonomer

1. Detaljmedveten           45,4 %

2. Strukturerad                 30,9 %

3. Excel                            30,5 %

4. Driven                           29,5 %

5. Examen                        28,2 %

6. Ansvarsfull                   24,3 %

7. Positiv                           23,9 %

8. Flexibel                         22,9 %

8. Självständig                 22,9 %

9. Nyfiken                         17,4 %

9. Social                           17,4 %

12. Pedagogisk                16,4 %

13. Självsäker                  15,7 %

14. Stresstålig                  14,3 %

15. Visma                         15,9 %

16. Office-paketet            12,5 %

17. Analytisk                      9,3 %

18. Prioriteringsförmåga   8,4 %

19. Problemlösare             8,3 %

20. Effektiv                        7,8 %

Källa: utbildning.se

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se