Ekonomer på topplista över bristyrken
Rekryteringspusslet blir allt svårare att lägga. Hela 36 procent av arbetsgivarna i Sverige uppger att de inte har tillgång till rätt kompetens, enligt undersökningen från ManpowerGroup. Bristen är allra störst på skickliga säljare, utbildade hantverkare och olika typer av tekniker. Därefter, på fjärde plats, kommer alltså finans- och redovisningspersonal. Värt att notera är att lärarna för första gången, under de tio år som undersökningen gjorts, kvalar in bland de tio största bristyrkena.
– Nu gäller det för företagen att vidareutbilda och utveckla medarbetare i betydligt större utsträckning och mer systematiskt än tidigare. Vi som vill hitta nya medarbetare behöver också ifrågasätta våra invanda föreställningar om vem som platsar och jobba mer innovativt med rekrytering, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup i Sverige.
Läs även: Nästan 1 000 nya ekonomjobb på fem byråer
Av de svenska arbetsgivarna uppger 75 procent att de jobbar med att erbjuda fortbildning och annan typ av utveckling för att möta kompetensbristen. De största skälen till varför det är svårt att hitta rätt kompetens är enligt svenska arbetsgivare att de inte hittar personer med relevant erfarenhet och att det saknas rätt fackkunskaper. Orimligt höga lönekrav upplevs däremot inte som något stort problem i Talent Shortage-undersökningen. Bara fem procent anger det som skäl till att de inte kan fylla kompetensluckorna.
Klyftan mellan tillgång och efterfrågan mäts också i en annan global undersökning. I Hays Global Skills Index 2016 har Sverige nu gått om USA som världens mest pressade arbetsmarknad. Sverige är också sämst av alla 33 undersökta länder på att anpassa utbildningarna efter näringslivets behov. Belgien, som har satsat mycket på specialistutbildningar, ligger i andra änden av indexet.
– Sverige har äntligen kommit in i en högkonjunktur med hög tillväxt och sysselsättningsgrad, men konjunkturuppgången hotas av bristen på specialistkompetens. Om inte trenden bryts riskerar vi att tappa vår position som innovationsland och i stället återgå till att bli ett produktionsland, säger Johan Alsén, vd för Hays i Sverige.
Läs även: Utbildning lönar sig för civilekonomer
Fakta
De största bristyrkena i Sverige 2016:
1. Säljare
2. Utbildade hantverkare
3. Tekniker
4. Finans- och redovisningspersonal
5. Chaufförer
6. IT-personal
7. Ingenjörer
8. Hotell- och restaurangpersonal
9. Mellanchefer
10. Lärare
Källa: ManpowerGroup