Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kvinna lär sig programmera programspråket Python

”Ekonomer måste kunna minst ett programspråk”

Vill du bli bättre på analys av marknadsdata och big data? Allt fler ekonomer hanterar stora datamängder, vilket kräver både effektiva verktyg och kunskap. – Ekonomer måste kunna förstå hur moderna statistiska verktyg kan användas för att fatta bättre beslut och skapa affärer, säger nationalekonomen Han-Suck Song.

Vi lever i en tid med växande informationsflöden, samtidigt som datorerna både blir snabbare och får mer minneskapacitet. Ekonomer behöver därför verktyg som klarar av att hantera mycket stora datamängder. Han-Suck Song är fastighetsekonomen och statistikern som intresserat sig för hur statistik kan användas för att göra ekonomiska analyser. Nu lär han ut grunderna i programspråken Python och R till bland annat studenter på KTH.

I vår har även Civilekonomernas medlemmar möjlighet att lära sig mer på ett seminarium/webinarium som hålls den 24 april.

Han-Suck Song porträtt glad man 50-årsåldern framför bokhylla Korea
Han-Suck Song.

– Om du vill förstå hur världen fungerar och vilka faktorer som påverkar olika variabler så behöver du verktyg och kunskap för att kunna göra dataanalys. Med stora datamängder och efterfrågan på att göra intressanta statistiska analyser så krävs kraftfulla verktyg som kan komplettera populära verktyg som Excel, säger Han-Suck Song. 

Läs mer: Ekonom – så säkrar du upp din framtid

Givetvis finns det en hel del riktigt bra kommersiella statistikprogram på marknaden, men statistik med Python och är R har blivit mycket populära bland ekonomer och statistiker. Verktygen är gratis och utvecklas ständigt av användarna själva. Styrkan i språken ligger i att det hela tiden tillkommer nya moduler eller paket. 

– Du behöver inte kunna programmera, men däremot kunna hantera olika moduler eller paket och därtill hörande kommandon för att kunna ta fram diagram, göra analyser och i förlängningen förhoppningsvis fatta bättre beslut. När du kan grunderna i dataanalys ökar din förståelse för mer komplexa system, men medvetenheten ökar också om rimligheten i modellantaganden och begränsningar i statistiska analyser.

Läs om: Vad framtidens affärssystem kräver

Men att sätta sig in i programspråkens världar kan vara lättare sagt än gjort, med många nya begrepp. Han-Suck Song föreslår att man börjar med ett programspråk – när man kan ett språk är det lättare att lära sig fler.

– Var nyfiken, öppen och tålmodig. Inlärningskurvan ser olika ut för oss alla, det som gäller är att inte ge upp. Ytterst handlar det om att verkligen vilja lära sig mer för att kunna vara med och för att kunna påverka. 

Läs också: Det kräver framtidens arbetsmarknad

Den digitala utvecklingen med artificiell intelligens, maskininlärning, djupinlärning och ANN, artificiella neurala nätverk, är här för att stanna. Men Han-Suck Song betonar samtidigt att de allmänmänskliga värdena måste få plats.

– Det handlar om balans. Någon sa, lev lycklig, sluta mäta. Jag skulle vilja säga att vi inte behöver mäta allt – men en del.

Läs också: Felländer vill ha mer mänsklighet i algoritmerna

HAN-SUCK SONG, 51

Familj: Fru och två barn.
Bakgrund: Civilingenjör inom fastighetsekonomi, nationalekonom och disputerat i fastighetsekonomi. Lärare i ekonomi- och statistikkurser på KTH.
Kuriosa: ”Jag älskar pingis, en sport som innehåller allt, snabbhet, styrka, bollkänsla och list!”.

 

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se