Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
mörkhårig slätrakad man med rektangulära glasögon i grå kavaj sitter bakom ett bord med lego i flera olika färger
Mattias Elg.

”Ekonomer måste bli bättre på att visualisera data”

Beslutsfattare tillfrågas sällan vilken data de egentligen efterfrågar. Många analytiker är också dåliga på att hämta data och visualisera den. Det menar Mattias Elg, professor i kvalitetsteknik vid Linköpings universitet.— Allt mer data samlas in men det finns inte kompetens för att analysera den, säger han.

Mattias Elg är doktor i kvalitetsteknik och professor vid Linköpings universitet. Ett av hans specialområden är insamling och visualisering av stora mängder data, ett område där han anser att det ofta finns brister – inte minst hos ekonomer.

Ett grundläggande misstag är att specialisten levererar standardata i stället för att efterfråga vad beslutsfattarna verkligen efterfrågar, anser Mattias Elg.

– Fråga vilken chef som helst: Har ekonomerna frågat dig vad du vill ha för data? Redan där finns ett problem.

Det saknas också ofta kunskap hos analytikerna om vilken information som kan hämtas ur systemen. När Mattias Elg träffar controllers, HR-strateger, kvalitetsutvecklare eller verksamhetsutvecklare blir de ofta förvånade när han visar hur mycket information det går att plocka ur deras system.

Inga företag har råd med dåliga affärssystem

– Ändå är det de som jobbar med datan. Jag saknar det kreativa analytiska arbetet.

Mattias Elgs bild är alltså att många sitter med mycket data tillgänglig för analys, men att kompetensen hur man jobbar med datan är låg.

 – Det får man inte lära sig varken i skolan eller ute i arbetslivet. Man förlitar sig på att tekniken som finns i systemen ska ge svaren. Därmed går man miste om en massa möjligheter att synliggöra kvalitet och effektivitet genom att se mönster i data. Den statistikutbildning som ekonomer får är alltså inte tillräcklig, menar Mattias Elg.

– Man lär sig vad statistik är, men inte hur den kan användas för utveckling, förbättringsarbete och beslutsfattande i organisationen. Det är en stor brist.

Nästa steg handlar om att kunna visualisera datan så att den blir begriplig för mottagaren. Något som kan låta som en självklarhet. Och även här saknar många tillräckliga kunskaper, enligt Mattias Elg.

Kompetensutveckling måste göra nytta för företaget

När han intervjuade chefer i industrin för sin doktorsavhandling visade det sig att de ofta inte förstod vad som sades när data presenterades.

– Men man frågar inte eftersom man inte vill framstå som dum. I stället borde man gå till den som arbetar med dataanalyserna och ställa krav: Det är det här och det här jag behöver.

Hur datan presenteras kommer till stor del påverka effektiviteten och en dålig graf leder förmodligen till ett illa underbyggt beslut, konstaterar Mattias Elg.

 – Å andra sidan kan en effektiv visualisering bidra till väl underbyggda analyser.

Han nämner väderapparna vi har i våra telefoner som ett positivt exempel.

– Komplicerad data görs om till enkla visualiseringar. Det är så det ska gå till. 

Vem tar kontrollen?


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se