Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonomer heta för tillfälliga jobb

Konsulter inom ekonomi är hårdvaluta när det kommer till att täcka upp för tillfälliga arbetstoppar. En kraftig majoritet, eller 85 procent, av företagen som anställer personal inom ekonomi och finans använder sig av rekryterings- och konsultuthyrningsföretag för att fylla ut tillfälliga vakanser och arbetstoppar.

Det senaste året har sju av tio medelstora företag anlitat konsulter inom ekonomi och finans. Fyra av tio, eller 43 procent, har dessutom gjort det flera gånger under året. Det visar en undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av Prodiem som jobbar med rekrytering och konsultlösningar inom ekonomi och finans. Totalt har 100 ekonomichefer och redovisningschefer på företag med mellan 200 och 300 anställda i Stockholm intervjuats.

Anna Abrahamsson.

– Vi ser att efterfrågan på redovisningsekonomer och financial controller är stor och har ökat det senaste året. Det finns ingen med den utbildningen som går utan jobb i dag. Däremot ser vi att personer på CFO-nivå kan ha det lite tuffare. Bakgrunden till det tror vi är att det finns färre tjänster utlysta på den nivån relativt antalet personer med rätt bakgrund, säger Anna Abrahamsson, vd på Prodiem.

Tillfälliga vakanser är orsaken till att nästan sex av tio företag, eller 57 procent, använder sig av ett rekryterings- eller konsultuthyrningsföretag. Därefter kommer tillfälliga arbetstoppar med en knapp tredjedel (29 procent) följt av behov av specialistkompetens med en dryg tiondel (11 procent).

Läs också: Så lyckas du som konsult

De viktigaste kriterierna hos kandidaterna, då företagen söker personal, gäller både personliga egenskaper och fackkunskaper. Sex av tio tycker att dessa kriterier är lika viktiga. Men samtidigt uppger fler arbetsgivare, sett till antal, att det är viktigare med personliga egenskaper än med fackkunskaper.

− Det är tydligt att företagen söker personer med rätt egenskaper vid rekrytering och inte bara själva fackkunskapen. Det är svårare att identifiera sådana typer av kompetenser då det går utanför cv:n, säger Anna Abrahamsson.

Vilka branscher är det som anställer?

– Det har kommit en rad nya regelverk som har gjort att det har funnits ett stort behov av personer som är kunniga inom mycket specifika områden. Inom branscherna bank, finans och försäkring har vi sett ett särskilt stort behov. Det har också uppkommit en ny situation vi inte sett tidigare, där företag är i behov av en hel grupp ekonomer. Man anställer alltså 3-4 ekonomer till sin avdelning, och det är inom bland annat tjänsteföretag, försäkrings- och bygg- och fastighetsbranschen vi sett det.

Läs också: Det tjänar en redovisningsekonom

Ser man på bara konsulter är spetskompetens än mer eftertraktat. Sju av tio företag vill ha en konsult som man slipper förklara arbetsuppgifterna för:

− Att fackkunskapen är än viktigare hos en inhyrd konsult än vad den är hos en kandidat som ett företag anställer förvånar mig inte. Fackkunskaper går att lära sig, men när företag hyr in en konsult så finns det inte tid för upplärning, konsulten måste kunna komma in och leverera direkt, säger Anna Abrahamsson.

Personliga kontakter är en viktig fråga när det kommer till att ta in konsulttjänster. Ett av tre företag drar i personliga kontakter när det gäller att lösa arbetstoppar, ett av tio företag använder sig av rekryteringssajter eller sociala medier.

Läs också: Här är de hetaste cv-trenderna

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se