Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Nils Stenmark, ekonomikonsulten som bytte näringslivet mot en statlig tjänst och får ihop livspusslet.

Ekonomen som valt staten – och får ihop livspusslet

Hög lön är inte allt. Nils Stenmark är civilekonomen som bytte det privata näringslivet mot en statlig tjänst. Drivkraften är att bidra till verksamhetens helhet. På köpet får trebarnspappan ihop livspusslet med chefstjänst och familjeliv.

Nils Stenmark,  tar emot ljusa aktivitetsbaserade lokaler, på Söder i Stockholm. Här sitter Tillväxtverket, en relativt liten myndighet med en bred verksamhet. Hälften av de 440 anställda sitter i huvudstan och hälften runt om i landet. Nils Stenmark är redovisningschef på Stockholmskontoret sedan 2017.

Läs om: Så lockas ekonomer till offentlig sektor

– Det som lockade hit mig var affärsidén att stötta företagen och regionerna i hela landet. Myndigheten kändes modern, proffsig, konsultinriktad, förändringsbenägen med en tydlig agenda, berättar Nils Stenmark.

Hans fördomar om långa ledtider och krånglig byråkrati kom snabbt på skam. Trots att myndigheten styrs av förordningar från regeringen, med fastställda budgetar, så tycker Nils Stenmark att det finns stor frihet inom ramarna. I höstas blev han utsedd till effektiviseringshjälte.

– Vårt mål var, och är, att bidra till en effektivare statsförvaltning. Vi har utlokaliserat vår lön- och ekonomiredovisning till Statens Servicecenter nu tar hand om vår lön- och ekonomihantering. Vår digitala samverkan gör att vi får årsbokslutet tio dagar snabbare än tidigare, vilket ger mig mer tid för analys, processer, arbetssätt och strukturer. 

Läs om: Digitalisering ställer nya krav på revision

Du har en gedigen erfarenhet inom det privata, har omställningen varit enkel?

– Nej, det tog mig ett år att inte söka ett resultat. Här gör vi verksamhet för pengarna, i det privata funkar det ju tvärtom. Men vi måste hålla våra budgetar med nyckeltal, uppföljning och analys, så egentligen skiljer det mindre än man tror mellan det privata och offentliga.

Hög lön är viktigt för många ekonomer men för Nils Stenmark finns andra förmåner som är värdefulla. Som småbarnsförälder uppskattar han myndighetens förmånspaket med längre semester, flexibel arbetstid, extra vabb-timmar samt en timbank. Företagskulturen signalerar tydligt att familj är positivt – för båda könen. Under nästa år ska redovisningschefen vara föräldraledig.  

”Lön har aldrig varit min drivkraft. Jag drivs främst av ett engagemang och att arbetsuppgifterna är intressanta. Att förstå och förklara siffrorna och så att vi är med och stöttar verksamheten gör att jag upplever stolthet.”

Så du förblir statstjänsteman framöver?

– Ja, här finns mycket kompetens och engagemang inom myndigheten. Det finns dessutom möjligheter att kunna vara utlånad till en annan myndighet under ett år.  

Läs även: Hur du håller dig anställningsbar

NILS STENMARK, 44

Familj: sambo och tre barn.
Bor: Stockholm.
Bakgrund: ”Jag kommer från Umeå där jag också pluggade till civilekonom. Under utbildningen var jag utbytesstudent ett år i Toronto, det var mycket givande.  Sedan lockade Stockholm med ett första jobb som revisor på Deloitte. Därefter har jag varit både anställd och konsult med fokus på effektivisering oh förbättring. Att hjälpa kunden har alltid varit roligast.”
Kuriosa: Jag gillar att resa, och är dessutom sportdykare, men just nu är familjen mitt fokus. Vi har precis fått vårt tredje barn.

TILLVÄXTVERKET

Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Myndigheten har i uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling, regional tillväxt samt genomföra strukturfondsprogram. Vissa insatser är riktade direkt till företag eller blivande företagare. Andra insatser syfta till att utveckla förutsättningar och villkor som påverkar företagandet.

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se