Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonomen som satsar på surfing

Jens Holmer är civilekonomen som är lärare i surfing. Via sitt resebolag Surfakademin lär han oss att surfa ”långa, lugna och fina” vågor tillsammans. Budskapet att surf är för alla.

Brännö, Göteborgs skärgård. Jens Holmer pustar ut på hemmaplan, efter en surfresa till Biarritz. Han är civilekonomen som läste en MBA på Hawaii och fastnade för den lokala surfkulturen.

Blond långhårig man med skägg som skrattar och älskar surfing
Jens Holmer.

— Det är svårt att berätta om tjusningen med surfing, du måste prova! Det finns en spirituell nivå när man tar en våg och svävar fram. Alla vardagsbekymmer försvinner.

Två timmar natur räcker

Sedan 2006 har han, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar mellan fem och sextiofem år att att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica.

— Många här hemma lever lite inrutat och ”överstrukturerat” med mycket tidtabeller och skärmtid. Surfingen erbjuder en chans att släppa taget och uppleva mer lek och magi. När du surfar så är det vågorna som bestämmer, det handlar om flow och känsla.

Blond långhårig surfare som just tar en fin vågJens Holmer har surfat i över tjugo år men ännu inte tröttnat, ”jag har nog sammanlagt paddlat ett varv runt jorden – för att bara stå ett dygn på brädan, men jag ångrar inte ett enda av padeltagen”. Det finns hela tiden nya saker att upptäcka om sig själv och havet. Surfing rymmer ju så många komponenter med allt från vindriktning, strömmar, tidvatten, kunskap om olika vågor och massor med teknik för att kunna balansera på brädan.

Kan man dra nytta av sina surf-erfarenheter i vardagen?

— Surfing bygger självkänsla, närvaro och lugn. Du övar tålamod, att gå från vila till aktion väldigt snabbt, att lita på dig själv och du vässar din intution.

Stefan hittade tillbaka från panikångesten

Ambitionen är att sprida en mer inkluderande attityd kring sporten som under 80- och 90-talen förknippades med testesteron-stinna män på korta brädor i stora vågor. Människor har surfat i över tusen år. Surfing var en del av kulturen på både Hawaii. Många, oavsett kön och ålder, delar ”the Aloha spirit”, vilket kan beskrivas som kärleken till havet och livet.

— Vårt budskap på Surfakademin att surfing är för alla. Vi sprider ”aloha” toch alla är välkomna, oavsett om man surfat tidigare eller inte. Vi letar långa, lugna och mjuka vågor. Det viktiga är att dela upplevelser tillsammans. Det viktiga för oss är att skapa ett sammanhang där människor kan hitta flowet och lugnet tillsammans med andra.

Longboards är stora, stabila och klassiska surfbrädor som ofta är rena hantverket. De görs i polyester och fiberglas av kreativa hantverkare som lägger stor omsorg vid varenda detalj, från form till färg.

Hur pass hållbar är surfing som sport?

— Både och. Det krävs ju bara badkläder och en bräda. Det är en väldigt enkel och hållbar livsstil. Vi skräpar inte ner men vi måst ju ibland flyga långt, det är en nackdel.

Hållbarhet framtidsfråga för ekonomer

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

JENS HOLMER, 48

Bor: På Brännö, utanför Göteborg.
Familj: Sambo och surfson.
Om facket: ”Jag har dålig koll men tycker att de fyller en funktion. Det är bra att människor samlas, skapar en plattform för att bli starkare tillsammans.”

SUGEN PÅ ATT DANSA PÅ VÅGORNA?

  1. Använd en stor stabil bräda, så kallad longboard.
  2. Satsa på ett vågsäkert ställe, där du vet att det finns vågor varje dag.
  3. Gå en kurs så lär du dig tekniken snabbare och surfar säkrare.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se