Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonom näst populäraste yrket bland blivande gymnasieelever

Ekonomyrket är populärt bland blivande gymnasieelever. Enligt statistik från Gymnasium.se ligger ekonom på andra plats och mäklare på tionde plats över de mest populära yrkena bland unga som ska göra sitt gymnasieval. 

Gymnasium.se är till för alla ungdomar som ska välja gymnasium. Yrkesguiden är den del av sajten där de blivande gymnasisterna kan få svar på frågor om över 200 olika yrken. För första gången har Gymnasium.se nu sammanställt en lista över vilka yrken som gymnasieväljarna spanat in mest. Ingenjör tronar i topp, men därefter kommer ekonom följt av läkare. På tionde plats dyker, kanske lite oväntat, mäklaryrket upp.

Läs även: Ny forskartjänst för mäklarbranschen

Gemensamt för yrkena på topp 10-listan är att de i samtliga fall kan kopplas till högskoleförberedande program i gymnasiet.

Erik Appelberg.

– Ekonomprogrammet har sedan det tillkom efter GY 2011 legat i toppen av de mest eftersökta gymnasieprogrammen på Gymnasium.se och jag tror att yrken som ekonom och mäklare är två av de tydligaste yrkesutgångarna för någon som är i 15-årsåldern och letar efter yrken inom ekonomområdet, säger Erik Appelberg, kommunikationschef på Gymnasium.se.

– Detta är något som borde uppmärksammas och utnyttjas hos framtida arbetsgivare – att i ett tidigt stadie gå in och informera intresserade elever om yrket och möjligheterna de har i framtiden, tillägger Appelberg.

På topplistan över vilka gymnasieprogram som väckte mest intresse under förra årets surfande på sajten finns däremot både högskole- och yrkesförberedande program. Ekonomiprogrammet placerar sig där på tredje plats. Allra populärast är naturvetenskapsprogrammet, följt av samhällsvetenskapsprogrammet.

Läs även: Brist på lärare hotar ekonomutbildningen

Populäraste yrkena

 1. Ingenjör
 2. Ekonom
 3. Läkare
 4. Advokat
 5. GIS-ingenjör
 6. Biolog
 7. Spelutvecklare
 8. Socionom
 9. Arkeolog
 10. Mäklare

Populäraste programmen

 1. Naturvetenskapsprogammet
 2. Samhällsvetenskapsprogrammet
 3. Ekonomiprogrammet
 4. Teknikprogrammet
 5. Estetiska programmet
 6. Fordons- och transportprogrammet
 7. Vård- och omsorgsprogrammet
 8. Handels- och administrationsprogammet
 9. El- och energiprogrammet
 10. Bygg- och anläggningsprogrammet.
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se