Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonom – tänk kunskap i stället för bransch

Sluta tänka bransch. De kunskaper ekonomer har eftersöks i alla branscher och i alla organisationer. Det gör att en ny arbetsmarknad öppnar sig för den som vill. Samtidigt behöver de företag som vill anställa ekonomer vässa sig, för att inte gå miste om talangerna.

Det gäller att tänka nytt för den som vill locka ekonomer till sitt företag. Tidigare har man tänkt bransch, men enligt Svante Randlert som är business and people advisor på Academic Work så börjar branschtänket att luckras upp. När nu Academic Work presenterar sin senaste karriärrapport för unga ekonomer så finns få traditionella företag dit ekonomer söker sig, som bank och finansinstitut, på topp tio.

– Förr såg vi att bankerna attraherade ekonomer och it-branschen attraherade programmerare. Idag ser vi att en programmerare lika gärna kan gå till en bank, och en controller lika gärna till ett it-bolag, säger Svante Randlert.

Svante Randlert.

Det är Academic Works senaste undersökning Young Professional Attraction Index (YPAI) som görs årligen i samarbete med Kantar Sifo som visar att branscherna är i gungning. I undersökningen har närmare 2 400 ekonomer i Sverige i början av sin karriär deltagit. I undersökningen kan man se att den absolut mest populära arbetsgivaren bland ekonomer som är i början av sin karriär är Google, följd av Tesla på andra plats och Apple på tredje plats.

Läs också: Ekonomer kommer aldrig välja ”The Office-chefen”

Den första klassiska magneten för ekonomer återfinns först på plats sex på listan, där Boston Consulting Group ligger. Svante Randlert tror att själva begreppet bransch kommer att fasas ut och i stället bli en fråga om affärskritiska personliga och tekniska kunskaper.

– Du har mer kunskap i ett ämne än om en bransch. Din kunskap kan användas i vilken bransch som helst, säger Svante Randlert. Men då måste vi ställa oss frågan, hur bra är den som tänker bara bransch på att attrahera målgruppen som har kunskapen? Det ger helt nya förutsättningar, säger Svante Randlert.

Läs också: Het arbetsmarknad i nygamla branscher

Källa: Academic Work Young Professional Index 2017 (YPAI)

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se