Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ekonom drömjobb för kvinnor och unga

Ekonom brukar finnas med på listor över svenskarnas drömarbeten. Manpower Work Lifes nya underökning är inget undantag. Där har ekonomyrket fortfarande mycket stor attraktionskraft bland kvinnor och studenter.

Jämfört med 2017 har ekonom fallit en placering, från femte plats till en sjätte plats bland svenskarna drömjobb, men ekonomyrket ökar i popularitet hos kvinnor där det bara är yrket som administratör som känns mer lockande. Hos studenter rankas ekonom också fortfarande högt. Där har yrket avancerat två placeringar i årets undersökning och överträffas bara av ingenjör och programmerare.

Lars Forseth.

– Kompetenskraven på den svenska arbetsmarknaden förändras snabbt och tekniska färdigheter efterfrågas på allt fler arbetsplatser. Därför är det glädjande att unga studenter drömmer om tekniska yrken. Det ökar sannolikheten att snabbt komma in i arbetslivet efter avslutad utbildning, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Läs också: Svenskarnas nya drömjobb: projektledare

Bland studenter svarade nästan var tredje tillfrågad att det som lockar med drömjobbet är att det ger en möjlighet till att förbättra samhället och nästan lika många anger att det ger möjlighet att hjälpa andra.

Allra viktigast med drömjobbet i den här undersökningen är personlig utveckling, att jobbet är meningsfullt och spännande. Att det ger hög status, är säkert och tryggt anses inte lika viktigt.

– Det är väldigt positivt och inspirerande att så många drivs av att göra gott genom sitt jobb. Samtidigt ställer det krav på de arbetsgivare som vill locka och behålla duktiga medarbetare. Lönekuvertet räcker inte längre – framför allt unga människor motiveras i stället av att känna att de bidrar till ett högre syfte på jobbet.

Ingenjör toppar som drömjobb hos svenska folket och framför allt hos unga under 29 år. Ekonom är det näst populäraste drömjobbet hos kvinnor, men hos män är det inte med bland de mest eftertraktade jobben, framgår av Manpowers Work Lifes undersökning där mer än 1 800 anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande, fick frågan om vilket som är deras drömjobb.

 

Läs också: Ekonomiyrket fortsätter locka unga

Studenternas fem drömjobb

2018

1 Ingenjör

2 Programmerare

3 Ekonom

4 Lärare

5 Projektledare

2017

1 Ingenjör

2 Entreprenör

3 Projektledare

4 Läkare

5 Ekonom

Källa: Manpower Work Life

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se