Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Företagare: Så bygger du en egen pension

Som företagare är det extra viktigt att tänka på pensionen. Eftersom du inte har någon arbetsgivare som sätter av något till dig så innebär det att om du bara förlitar dig på den allmänna pensionen så kan den bli väldigt låg.
Innan du blir företagare, ta en funderare på din pension och ditt pensionsspar. Civilekonomen fick en pratstund med pensionsexperten Mikael Nyman som här ger tips om hur du ska hantera din pension om du är företagare. Pensionen som företagare kan bli ruskigt låg. Kompensationsgraden i det allmänna systemet med pensionsnivå i förhållande till slutlön faller i takt med att medellivslängden ökar. Vid sidan om den allmänna pension bör du därför bygga upp ett eget sparande, framför allt om du är egenföretagare.

– Det är särskilt viktigt bland gruppen egenföretagare som ofta hamnar i en situation där de endast omfattas av inkomst- och premiepension eftersom de sällan har tjänstepension. Det säger Mikael Nyman som är pensionsexpert. Utvecklingen i dag med gig-jobb och frilansjobb ställer också krav på pensionssystemet.

— När det gäller egenföretagare så är det viktigt att komma ihåg att de fortfarande har kvar möjligheten att göra avdrag för pensionssparande. För privatpersoner har det avdragsgilla pensionssparandet slopats, men egenföretagare ”som saknar pensionsrätt i anställningen” har fortfarande möjlighet att göra skatteavdrag för till exempel en pensionsförsäkring, säger Mikael Nyman.

Läs också: Så här får du en bra pension – expertens bästa råd

Det är viktigt att se till att pensionen hanteras under hela arbetslivet och att man börjar betala in i någon form tidigt i livet. Ränta- på ränta effekten går man miste om i ett läge när man försöker kompensera sig för en dålig pension sent i arbetslivet.

— Det är dock viktigt att man tar ut lön och betalar in arbetsgivaravgifter för att det ska kunna genereras någon pension. De flesta egenföretagare brukar hålla nere sina löner, under 7,5 inkomstbasbelopp, eftersom det man tar ut över den gränsen inte ger några ytterligare pensionsförmåner. 

Anställda gör allt större avsättningar till tjänstepensioner via sin arbetsgivare.

– Avgifterna har legat på 4,5 procent av lön för de flesta, men de rör sig snabbt uppåt. På vissa områden handlar det om 6 procent av lön som går till tjänstepensionen varje månad, något som kan innebära att tjänstepensionen kan bli större än den allmänna pensionen på lång sikt, avslutar Mikael Nyman.

Läs också: Experten om pensionsfällorna du ska passa dig för

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se