Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Egenanställning eller eget bolag?

Att prova på sin egen affärsidé lockar många. En lösning är att ha eget företag vid sidan av sitt fasta jobb. Oavsett vad du väljer kan egenanställning vara ett alternativ till eget bolag.

Under 2017 var 44 000 människor egenanställda i Sverige, 31 procent fler än året innan. Anställningsformen har vuxit fram i kölvattnet av de korta påhugg som kommit att kallas för gig–jobb på arbetsmarknaden.

Läs också: Egenanställning vs eget företag

För att slippa den, som vissa uppfattar som ”tråkiga”, administrativa delen av företagandet, med hantering av bokföring, fakturering och skatter, kan egenanställning vara ett alternativ. Anställningsformen innebär att du anställs av ett egenanställningsföretag som fakturerar uppdragsgivaren åt dig. Du betalar A-skatt, eftersom egenanställningsföretaget är din arbetsgivare. Egenanställningsföretaget tar sedan några procent i provision från uppdragsgivarna. 

Marianne Olsson.

För ekonomer är det knappast någon svårighet att sköta vare sig bokföring eller skatteinbetalningar. Enligt Marianne Olsson, strategikonsult med mångårig erfarenhet av både gig-jobb och egenanställning, är det mer en praktisk fråga vilken anställningsform man väljer.

”Samhället behöver anpassas mer till egenanställningsformen”

— Det är praktiskt att slippa starta ett aktiebolag om man inte vet hur länge man ska ”giga”, det finns en trygghet i att låta någon annan sköta administration av lön och kanske även få tips om uppdrag under tiden. Syftet med ett aktiebolag kan vara flera, men främst handlar det om att kunna planera hur man använder sina intäkter över tid. Det går att spara till framtida år då man kanske arbetar mindre. 

Läs också: Därför ökar antalet egenanställda snabbt

 

Andreas Kullberg.

Enligt Andreas Kullberg, vd för egenanställningsföretaget Cool Company, är egenanställning ett bra sätt att ta första steget och testa en affärsidé och en marknad för ens tjänster utan att dra igång ett eget företag.

— Det är möjligtvis sant att en ekonom inte har svårigheter med att sköta sin ekonomiska administration, såsom bokföring och momsdeklaration själv, men det är för de flesta ett omständligt och tidskrävande arbete och därmed en alternativkostnad – tiden skulle med andra ord kunna användas till andra säljdrivande aktiviteter. Dessutom ingår ju även försäkringar samt att vi hjälper till med att driva in betalning då vi även sköter faktureringen. 

Läs också: Trygghet för egenföretagare?

Vissa anser att egenanställningar är sämre för dem som vill förverkliga sitt varumärke.

— Det personliga varumärket är oberoende av arbetsform, om du är anställd eller egenföretagare. Företagsnamnet, det vill säga avsändaren på en offert, kan spela roll om man jobbar direkt mot stora kunder som kräver en juridisk person som motpart, säger Marianne Olsson.

Däremot anser hon att samhället behöver anpassas mer till egenanställningsformen.

— Idag kan inte egenställda konsulter nyttja a-kassan utan att stänga ner sin verksamhet. Det är orättvist att betala skatt, men inte få ta del av samma förmåner som alla andra, som är anställda i andras företag när de tar alla risker själva.

Läs också: Glöm inte pensionen när du kör eget

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se