Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Egenanställda investerar i sin egen bransch

Egenanställningstrenden är stark. Frilans finans har i en crowdfundingrunda samlat in 20 miljoner kronor på bara två dagar. Hela 25 procent av de nya delägarna är själva egenanställda med konto hos företaget.

Frilans finans är Nordens största egenanställningsföretag, alltså ett av de svenska företag som gör det möjligt för privatpersoner att fakturera utan att behöva starta eget företag. Företaget startade 1999. Sedan dess har mer än 45 000 personer fakturerat via Frilans finans. 2017 beräknas företagets omsättning ha stigit till cirka 900 miljoner kronor.

Hela egenanställningsbranschen växer kraftigt som en följd av digitaliseringen och en snabbt ökad efterfrågan på flexibel specialistkompetens i den nya gigekonomin. År 2011 fanns det strax över 4 000 egenanställda i Sverige – i dag är siffran över 34 000. Bland de egenanställda finns många ekonomer, framför allt marknadsförare och säljare.

Läs även: Därför ökar antalet egenanställda så snabbt

När equity crowdfundingplattformen Pepins nyligen erbjöd möjligheten att investera i Frilans finans var intresset enormt. Målet på 20,1 miljoner kronor nåddes på bara två dagar och genom nyemissionen har ägandet spridits till över 1000 investerare. Cirka 25 procent är själva egenanställda via konton hos Frilans finans.

– Det som gläder lite extra är intresset från de egenanställda. Vi smygöppnade för de egenanställda 24 timmar före den publika öppningen och hela 239 egenanställda förhandstecknade. Vi ser fram emot att följa bolaget under många år framöver, säger Marcus Bonsib, Investment Manager på Pepins Group.

Läs även: Egenföretagare vs egenanställd

Stephen Schad, grundare och vd på Frilans finans, tackar för förtroendet.

Stephen Schad.

– Frilans finans är en organisation för egenanställda, därför är det naturligt att de egenanställda får möjlighet att äga en del av sin organisation. Med nyemissionen får vi också in kapital som ska användas för att utveckla tjänster, system och stöd för de egenanställda.

Nyemissonen

Statistik från nyemissionen:

Antal delägare: 1 011
Belopp: 20,1 miljoner
Största investering: 2,8 miljoner
Minsta investering: 500 kronor
Median: 5000 kronor
Snittinvestering: 19 881 kronor.
Källa: Pepins

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se