Eftersläpande bankbransch ser hoten skingras
Nio svenska banker placerar sig i mittenskiktet bland 286 europeiska banker när det gäller digitalt tjänsteutbud och ligger ännu sämre till då det gäller mobila banktjänster, visar en undersökning från Deloitte som jämfört 800 banktjänster i olika länder.
– Bankens erbjudande av smarta, mobila tjänster kan bli avgörande när kunden ska välja bank. Trots att de svenska kunderna tydligt önskar fler varianter av mobila applikationer erbjuds främst basfunktioner. Här ligger Sverige efter flera länder, säger Mårten Sellgren, partner på Deloitte.
Läs också: Nu öppnas en ny arbetsmarknad för ekonomer
Men nya direktiv, regelverk och teknik sätter press på den traditionella bankmarknaden. Fintech-bolag utmanar med mobila tjänster till konsumenterna med sådant som bankerna inte erbjudit, något som gör att bankerna tvingas klara hoten.
– Den stora omställningen för bankerna är att utgå från kunden istället för att ta fram färdiga tjänster som kunden tvingas anpassa sig efter, sa Elisabeth Wernerman, branschansvarig på Deloitte och branschansvarig inom Financial Services på Almedalsseminariet ”Vart är bankmarknaden på väg”.
Kundernas krav och samarbeten med nya partner gör att förändringen går snabbare och bankerna- fond och försäkringsbranschen, ser inte fintech-bolagen som något hot längre.
Läs också: Bättre samarbete krävs när fintech växer
Enligt Bo Lundgren, vice ordförande för Sparbanken Skåne kommer bankerna klara omställningen.
– Kundkontakterna förblir viktiga och digitaliseringen kan öppna för mer tid att personligen träffa kunderna, sa han.
– Om fem år är bankmarknaden annorlunda och de stora bankerna förändrade. Ett av de största hoten är svårigheterna att attrahera nya spetskompetenser, kommenterade Mikael Nachemson, ordförande på Påmind.
Nya regelverk kommer också att leda till en ökad aktivitet och innovationstakt inom denna eftersläpande bransch.
– Utmaningen blir att kunna tänka nytt. Kunderna kommer att söka den bästa lösningen med flera olika banker och andra finansiella aktörer, sa Liza Nyberg, fd vd på Collector Bank och Landshypotek Bank.