Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond kvinna med hästsvans, klädd i rött, har en ny karriär på gång
Magdalena Köhlin.

Efter skolbänken väntar en ny karriär

Magdalena Köhlin hungrade efter ny kunskap. Efter ett brokigt arbetsliv har 46-åringen satt sig i skolbänken för att läsa till civilekonom, ”ingenting är omöjligt”.

Magdalena Köhlin trivdes i rollen som projektledare på arkitektkontoret men efter ett par tuffa år som även rymde en cancersjukdom och utmattning uppstod en längtan efter något nytt. Nu läser hon till civilekonom på Stockholms universitet. 

— Jag kände att jag ville växa, förstå och kunna på en annan nivå än där jag befann mig. Nu får jag chansen att binda ihop alla erfarenheter genom att lära mig företagsekonomi, ett helt nytt språk. 

Studierna möjliggörs med hjälp av stöd från Trygghetsrådet och egna sparade medel. 

Inställd på att utvecklas

Inledningen på studentlivet var inte helt självklar, ”att vara äldst kändes till en början som en utmaning”. Men det var lättare än hon trodde att integreras med de andra yngre studenterna, ”de är orädda, inkluderande, har ett annat tankesätt, jag lär mig enormt mycket”. Studierna flyter på bra, inte minst tack vare både agila och digitala arbetssätt. Magdalena Köhlin trivs även med själva universitetskulturen. Mångfalden inspirerar, ”här möter jag framtiden och den är spännande”. 

Så här lyckas Magdalena Köhlin med studierna

Nu vill seniorstudenten inspirera fler till att våga byta karriär mitt i livet, samtidigt som hon inser att steget kan kännas stort. 

— Ja, det kan vara en ekonomisk utmaning att plugga heltid. Jag tycker därför att det är dags att man ser över hur man kan utveckla människor genom livets alla faser, bland annat genom åldersgränserna för studielån och bidrag. Folk i min ålder har minst tjugo år kvar i arbetslivet. 

För den som vill men ändå tvekar kan en bra fråga vara: vad kan jag göra för att ge mig själv den här möjligheten? I Magdalena Köhlins värld handlar det om att våga ta sig själv på allvar. Parallellt med studierna har hon även gått en yogalärarutbildning. ”För mig har det handlat om yoga som personlig utveckling. Det finns ett så viktigt samband mellan kropp och själ som alldeles för ofta förbises”. 

Utveckling i sikte – våga misslyckas

Vad kommer du att erbjuda som nyexad ekonom om drygt ett år?

— Jag kommer ha en modern färsk ekonomutbildning samtidigt som jag har en massa erfarenhet från tidigare arbetsliv, utbildning och inte minst livserfarenhet. Jag kommer kunna koppla ihop kunskap från olika sammanhang och skapa samband. Jag är öppen för mångsysslande. Jag bär med mig insikten om att ingenting är omöjligt och att allt går att förändra om du är beredd att ge upp en del på vägen. Jag tror att frihet och förtroende är nyckelord på den framtida arbetsmarknaden. 

3 vägar till en ny karriär

  • Börja med att bryta ett mönster. Prova något nytt. Gör något annorlunda. Notera hur det känns. Börja litet och växla upp ett steg i taget efter hand. 
  • Följ din väg, för då kommer människor, idéer och möjligheter till dig.
  • Var nyfiken och släpp in andra människor och deras idéer. Underskatta inte den kollektiva intelligensen. När andra växer så växer du – och tvärtom.

Sju steg till vassa Linkedin-rekommendationer


Annons:

Vid årsskiftet bildar Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

 

Magdalena Köhlin, 46

Bor: I Stockholm.
Familj: Två barn.
Bakgrund: Studerat språk och kommunikation på universitetet, fotoutbildning, yogalärare. Numera civilekonomstudent, inriktning företagsekonomi.
Om facket: Ett bra samarbete mellan fack och arbetsgivare är såklart ovärderligt. Jag tror också att båda parter behöver tänka över hur ett modernt arbetsliv ser ut. Att normen fortfarande är mån-fre 8-17 tror jag inte på. Människor är olika och den digitala utvecklingen de senaste tio till tjugo åren har ritat om hela kartan för vad som är möjligt. Här behöver både fack och arbetsgivare tänka nytt. Var för sig och tillsammans.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se