Efter Nordea – nu faller Stockholm på den globala finansrankningen
Stockholm faller ytterligare i den senaste internationella rankingen över finanscentrum. År 2016 tappade Stockholm sju placeringar, i år ”bara tre” placeringar. Men den nedåtgående spiralen är bekymmersam för näringslivet och för jobben.
Läs också: Här är yrkena som får det tuffare om fem år
– Orsaken till att vi tappar i rankningen handlar främst om reaktioner och konsekvenser av Nordeaflytten. Genom flytten av den strategiska ledningen för vår största bank ges en signal till andra aktörer om att Stockholm kanske inte är värt att satsa på. Viktiga kringtjänster i finanssektorn runt Nordea kommer framöver att hamna i Finland i stället. Nordeaflytten har också visat att det finns osäkerhet kring vilka regler för kapitaltäckning och annat som Sverige ska ha, och om de ska stå utanför Europeiska Unionen eller inte, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Civilekonomerna.
Men det handlar även om bankskatter. Eftersom Sverige står utanför den europeiska bankunionen så har vi andra skatter och regler än vad övriga EU-länder har, något som skapar en barriär av osäkerhet. Dessutom spiller det politiskt osäkra läget över på branschen.
– Signalvärdet av detta sammantaget är inte positivt för Sveriges och Stockholms rykte som finanscentrum, säger Mikael Andersson.
Stockholm är nu rankad 12:a i Västeuropa och 42:a i världen. Det är den senaste internationella rankningen från The Global Financial Centres Index som visar detta dystra faktum, du hittar hela rapporten här.
– Politikerna måste visa att de har en långsiktig plan för Sverige som land för företagare, det är den stora knäckfrågan. Om långsiktigheten och viljan för näringslivet vad gäller bland annat lagar, regler och skatter saknas så riskerar vi att tappa än mer i attraktionskraft, säger Mikael Andersson.
Enligt rankningen så är Stockholm dessutom en av de 15 städer i världen som har störst nackdel av att ha dåligt rykte som finanscentrum. Att Stockholm hamnar så långt ner kan, enligt rankningslistan, vara ett tecken på att respondenternas uppfattning om Stockholm är mindre gynnsamt än vad hela den sammantagna rankningen tyder på.
Läs också: Svenska ekonomer i London om Brexit
De fem översta städerna på listan över Västeuropeiska finanscentrum är London, Zurich, Frankfurt, Luxemburg och Paris. Fyra av de fem klättrar, till följd av Brexit – även om London fortsätter toppa den västeuropeiska listan såväl som den globala. Stockholm borde dock också fått en skjuts av Brexit-sleven, alltså fler jobb och mer satsningar från de företag som vill lämna London och som i stället borde välja Sverige. Men under nuvarande omständigheter har vi i stället en uppförsbacke:
– Egentligen borde Brexit betyda att Sverige skulle kunna kapa åt sig en bit av den internationella kakan vad gäller finansbranschen. Det innebär att vi borde kunna locka både kompetens och ytterligare vissa verksamheter. Nu visar det sig att så inte är fallet. I stället finns här en risk att Sverige faller ännu längre ner på rankningen, säger Mikael Andersson.
– Osäkerhet kring regler skapar inte nya investeringar, och när spelreglerna upplevs som osäkra minskar också viljan att satsa i Stockholm och i Sverige. Det här kan också göra att vi tappar kompetens i ytterligare led. Kringtjänster som finns nära bankerna kan välja att flytta till andra länder, det är både arbetstillfällen, Finanssveriges anseende och landets ekonomi som påverkas i slutänden.
Samtidigt tappar Stockholm 31 placeringar i rating på listan.
–Det är en besvikelse att se att Stockholm fortsätter att tappa mark. Det borde finnas förutsättningar att ligga bättre till i den här rankningen. Vi ser tyvärr att näringslivsklimatet utvecklats negativt i Stockholm även i svenska mätningar. Det i kombination med förslag om exitskatt, flygskatt och att Nordea flyttat från Sverige speglar så klart inte huvudstaden positivt, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.