Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blandad grupp yrkesprofessionella som är drivna chefer

Drivna chefer sökes

Examen och driv är viktigast när chefer efterfrågas. Att vara pedagogisk och inspirerande har dessutom större tyngd än att vara resultatinriktad och effektiv, enligt en aktuell undersökning av platsannonser.

I april genomförde utbildning.se en undersökning av vad man efterfrågar i platsannonser där man söker chefer. Examen är en viktig merit för de flesta chefsroller, vilket även gäller för de flesta andra akademikeryrken, som till exempel ekonomer. Man söker också drivna chefer, som gärna är pedagogiska och inspirerande. Däremot efterfrågas ingen detaljorienterad lagspelare, dessa egenskaper kommer längst ned i listan. Att vara strukturerad och att kunskaper om budgetering är fortfarande viktiga kvalitéer, men hamnar i år längre ned på listan än under föregående år.

Läs mer: Håll dig anställningsbar

Egenskaper som stresstålighet och självständighet hamnar inte ens topp 20.

Topp-20 viktigaste kompetenserna för chefer 2019

Examen 47,4 %
Driven 30,7 %
Pedagogisk 25,8 %
Inspirerande 20,9 %
Ansvarsfull 20,
Positiv 17,3 %
Strukturerad 16,7 %
Kreativ 14,5 %
Lyhörd 13,4 %
Nyfiken 13,0 %
Budgetansvar 13,0 %
Strategisk 12,8 %
Relationsskapande 11,2 %
Resultatinriktad 10,5 %
Initiativtagande 10,4 %
Effektiv 8,4 %
Analytisk 8,2 %
Office-paketet 7,0 %
Detaljmedveten 6,8 %
Samarbetsförmåga 4,6 %.

Läs också: Pedagogiska chefer eftertraktade

De två toppande egenskaperna examen och pedagogisk låg även i topp vid förra årets undersökning, även om de nu bytt plats. Driven har hoppat från en sjunde till andra plats. Samarbetsförmåga har nått upp på listan och istället puttat ut självständig som låg på plats sjutton i 2018 års undersökning.

Läs även: Modell för samarbete


Bli medlem

Söker du nytt jobb?  Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.

OM UNDERSÖKNINGEN

I undersökningen granskade man 1 964 annonser där man sökt personer till chefsroller inom olika kategorier, från butikschef och kommunikationschef till bankdirektör. Analysen genomfördes av utbildning.se, som ingår i Educations Media Group AB.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se