Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Drabbad av zoomtrötthet – så här undviker du det

Tydlig agenda, återkommande pauser och det rätta antalet deltagare. Det är några tips som minskar risken för zoomtrötthet, en mental utmattning till följd av många, långa och ostrukturerade videomöten.

Den här texten är tidigare publicerad i Akavia Aspekt, den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär.

Under den pågående coronapandemin har distansarbetet ökat kraftigt och därmed också antalet digitala möten. Videosamtal har i mångt och mycket blivit det nya normala för att hålla kontakten med kollegorna, men denna digitala kommunikationsform kan också ha sina baksidor. Fenomenet och begreppet zoomtrötthet – eller zoom fatigue på engelska – har de senaste månaderna fått allt mer uppmärksamhet i medierna.

Det finns ingen vedertagen definition av uttrycket, men det beskrivs som ett slags mental utmattning som kan drabba den användare som har suttit i många, långa och ostrukturerade videomöten på plattformar som Zoom, Google Hangouts, Teams, FaceTime eller Skype.

Organisationspsykologen Anders Risling, som själv har hållit och medverkat i flera videokonferenser under covid 19-pandemin, berättar för Akavia Aspekt att zoomtrötthet i hög grad beror på avsaknaden av den fysiska närvaron och närheten som uppstår i vanliga möten på arbetsplatsen.

Hela texten finns att läsa på www.akaviaaspekt.se

 

Den här artikeln är tidigare publicerad i Akavia Aspekt. Du kan läsa hela den här texten i Akavia Aspekt som ersätter Civilekonomen och Karriär. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se