Drabbad av zoomtrötthet – så här undviker du det
Under den pågående coronapandemin har distansarbetet ökat kraftigt och därmed också antalet digitala möten. Videosamtal har i mångt och mycket blivit det nya normala för att hålla kontakten med kollegorna, men denna digitala kommunikationsform kan också ha sina baksidor. Fenomenet och begreppet zoomtrötthet – eller zoom fatigue på engelska – har de senaste månaderna fått allt mer uppmärksamhet i medierna.
Det finns ingen vedertagen definition av uttrycket, men det beskrivs som ett slags mental utmattning som kan drabba den användare som har suttit i många, långa och ostrukturerade videomöten på plattformar som Zoom, Google Hangouts, Teams, FaceTime eller Skype.
Organisationspsykologen Anders Risling, som själv har hållit och medverkat i flera videokonferenser under covid 19-pandemin, berättar för Akavia Aspekt att zoomtrötthet i hög grad beror på avsaknaden av den fysiska närvaron och närheten som uppstår i vanliga möten på arbetsplatsen.
Hela texten finns att läsa på www.akaviaaspekt.se
Den här artikeln är tidigare publicerad i Akavia Aspekt. Du kan läsa hela den här texten i Akavia Aspekt som ersätter Civilekonomen och Karriär.
Annons: