Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Rödblond kvinna med långt hår mot grå bakgrund pratar om dolda drivkrafter
Angela Ahola.

Dolda drivkrafter driver dig

Varför gör vi det vi gör? Det är utgångspunkten för Angela Aholas nya bok Dina dolda drivkrafter (Roos & Tegner). Nu vill hon inspirera oss till att vända våra psykologiska drivkrafter till superkrafter. Boken bidrar med aktuell forskning, insikter och smarta verktyg.

Vi vill gärna se oss som civiliserade individer som tar hänsyn och agerar konstruktivt. Men det som driver oss är att skapa trygga relationer, uppnå status och hämta in ny kunskap.

– Vi dras till människor som utstrålar värme, vi eftersträvar hög status i gruppen samt vill ha koll på informationsflödet. De här dolda drivkrafterna har hjälpt Homo sapiens att överleva och utvecklas sedan urminnes tider. Och våra drivkrafter är fortfarande desamma, berättar Angela Ahola.

Toppbetyg för chefer inom bank och finans

Gult bokomslag med tecknat ansikte handlar om dolda drivkrafterFörfattaren menar att drivkrafterna kan vara till vår nackdel i det moderna samhället. Sociala medier inbjuder till statusjakt och jämförelser medan det digitala informationsflödet kräver stor förmåga att sätta egna gränser. Ju mer drivkrafterna får spela fritt, desto sämre kan det psykiska måendet bli på sikt. Beteenden som fungerade på savannen fungerar inte 2020.

– Min bok är inte om hur du borde vara, utan om hur du i grunden är. Syftet är att du bättre ska förstå ditt och andras beteenden. Jag har även samlat in konkreta verktyg som hjälper dig att ta kontroll och agera mer rätt i din vardag.

Öva din medkänsla

Kan du ge några exempel kopplade till yrkeslivet?

– Använd exponeringseffekten, dvs ju mer du visar dig i organisationen desto mer välbekant – och accepterad blir du. På jobbmöten kan du sträva efter att betona likheter i deltagarnas tankar för att skapa större samhörighet. För att öka din status pröva gärna att opinionsbilda på tu man hand. Och vad gäller kunskap, forskningen visar att vi lär oss effektivare genom att anteckna för hand än på datorn.

Vad ska jag ta med mig från boken?

– Att du ser människan i dig själv, tar kontrollen över dina dolda drivkrafter och vänder dem till superkrafter.

Reflektera mer för att bli lyckligare


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

ANGELA AHOLA

Familj: Två barn.
Bor: I Stockholm.
Bakgrund: Doktor i psykologi, inspirationsföreläsare samt författare, nu senast till boken Dina dolda drivkrafter – hur tre psykologiska behov styr ditt liv (Roos & Tegner).
Om fackförbund: ”Om facken kunde bidra till att skapa trygghet och stabilitet för fler på arbetsmarknaden, inte minst oss egenföretagare, så tror jag att de kommer ha fortsatt stor betydelse”.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se