Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ditt cv har aldrig varit viktigare – här är de hetaste cv-trenderna

Aldrig har det varit viktigare att lägga ned extra omsorg på ditt cv. Rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson tipsar om vad du ska tänka på och sammanfattar de hetaste cv-trenderna just nu.

Med snyggare formgivning, en lockande sammanfattning och länk till Linkedin-profilen är det nu cv:t, snarare än det personliga brevet, som ska fånga rekryterarnas uppmärksamhet.
– Det personliga brevet blir tunnare, men då frigörs lite utrymme och man kan skriva andra saker där. Till exempel mer om varför man är intresserad av just den här arbetsgivaren. Och man kan lägga ut texten mer kring olika exempel, säger Linus Zackrisson, expert på karriär- och rekryteringsfrågor.

Förr la man ner tiden på det personliga brevet och bifogade ett ganska statistiskt cv. Så är det inte längre. Cv:t bör anpassas vid varje ansökan. För en student eller nyexaminerad bör allt rymmas på en sida, tycker Linus Zackrisson.
– Har man extra mycket meriter, varit kåraktiv, nationsaktiv och så där, kan det vara bättre med två sidor för att kunna ge en komplett beskrivning av dig själv, men annars ska en sida räcka.

Läs även: Viktigt att tänka på inför intervjun

Undersökningar har visat att namn, ålder och utseende spelar roll i urvalsprocessen. Mer eller mindre medveten diskriminering är en realitet vare sig rekryterarna vill medge det eller inte. Det påverkar dock inte hur Zackrisson ser på den eviga frågan om bild eller inte bild på cv:t.
– Blir man bortvald för ett visst utseende ska man ändå inte jobba på den arbetsplatsen, slår Zackrisson fast och tillägger att foto bör man ha.
– Det ger mer identitet åt papperet. Men det ska vara ett korrekt foto, inte en semesterbild. Kan man hitta en bild i en arbetssituation så är det bra. Om du till exempel håller många föreläsningar, välj då en bild som visar det.

Språkkunskaper är bra att ta med i cv:t. De presenteras allt oftare i grafisk form. Till exempel med fyra av fem cirklar ifyllda. Med IT-kunskaper är det inte lika självklart.
– I dag förutsätts god IT-vana. Kunskaper i Office-paketet behöver till exempel inte tas med. Däremot om man behärskar ett speciellt affärssystem eller liknande, förklarar Linus Zackrisson.

Läs även: Så hittar headhuntern dig

Här sammanfattar Linus Zackrisson de tre största cv-trenderna just nu:

Cv:t före det personliga brevet
– Förr var cv:t mycket mer konstant och breven anpassade. Nu anpassas det mycket mer till det jobb man söker. Vanligast är också att man nu inleder med cv:t, som blivit viktigare på bekostnad av det personliga brevet. Mycket info har samtidigt flyttats till cv:t från det personliga brevet. Eftersom uppmärksamheten ska fångas på några få sekunder så inleder man numera med en form av sammanfattning, profil, högst upp på sidan.

Mer grafiskt genomarbetat
– Det används mer rutor, boxar, tabeller och andra grafiska grejer än för några år sedan. Men ett cv ska fortfarande vara stramt, strikt, korrekt och formellt. Ju mer konservativ bransch, desto mer konservativ layout. Ibland kan det räcka med bara en mörkblå linje i kanten, lite skuggeffekt på fotot eller att snyggt avgränsa olika områden med linjer. Viktigt är att komma ihåg att kompetens och innehåll alltid är viktigast.

Läs även: Nio Linkedin-tips för att hitta nytt jobb

Kopplingen till sociala medier
– På cv:t ska det alltid finnas en länk till Linkedin-profilen. Det finns nu tre miljoner användarkonton i Sverige, det är här man hittar sina kamrater, så en profil på Linkedin måste man ha. Att länka till Facebook och Instagram blir däremot konstigt. I stället kanske man har något hobbyprojekt, som är relevant och har bärighet för det man jobb man söker, som man kan länka till. Men är man tveksam om relevansen så är det bättre att låta bli.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se