Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Distansarbetet fyrfaldigades under våren

I de yrken som hade möjlighet att arbeta på distans under våren, ökade distansarbetet kraftigt. Nästan hälften kommer att fortsätta att distansarbeta även efter krisen, enligt ny rapport.

Tele2 har låtit Kantar Sifo undersöka svenskarnas inställning till distansarbete både före och under coronakrisen. Mellan februari och april ökade andelen av arbetstiden på distans, bland dem som hade möjlighet att distansarbeta, från 15 till 57 procent. 4 av 10 säger att de kommer att jobba mer på distans när de får återgå till sina kontor igen.

Så leder du ditt team på distans

Nästan alla, 94 procent av de som kunde, jobbade hemifrån i någon mån i april. Och en knapp tredjedel arbetade heltid på distans. Det kan jämföras med 2 procent i februari.

Skillnaderna är naturligtvis stora beroende på var man bor. I Stockholm där risken för smitta har bedömts som högre, arbetade 45 procent av de som hade möjlighet hemifrån i april. Det kan jämföras med en andel på 25 procent utanför storstadsområdena.

Var femte bland dem som tillfrågades i april upplevde att deras företags it- och telefonilösningar fungerade mycket bra, vilket kan jämföras med en tiondel februari. Man lägger även ner mindre tid på så kallat teknikstrul än vad man gjorde tidigare och 32 procent upplever ingen strultid alls jämfört med 18 procent före coronakrisen.

Kontoret ska locka distansarbetarna

– Det är glädjande att tekniken fungerar nu när den stresstestas av alla oss som jobbar hemifrån, säger Fredrik Stenberg, Affärsområdeschef, storföretag på Tele2.

9 av 10 använder sig av videomöten där Teams och Skype är de vanligaste tjänsten. Majoriteten, 65 procent, sitter mindre än 10 timmar i videomöten per vecka. 7 procent uppger dock att de sitter 20 timmar eller mer per vecka.

3 av 10 upplever att relationen till kollegorna har blivit sämre. Men bland dem som lever i familj har relationen till partner och barn blivit något bättre.

Om undersökningen: På uppdrag av Tele2 genomförde Kantar Sifo 1 000 intervjuer i februari 2020 och lika många i april, bland yrkesarbetande i åldrarna 25-64 år, som arbetar hel- eller deltid på företag med fler än 10 anställda.

 

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se