Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung man i glasögon och vit skjorta sitter ihopsjunken över datorn - i en dysfunktionell arbetsmiljö i hemmet

Din arbetsmiljö i hemmet – arbetsgivarens ansvar

Hur fungerar det att arbeta hemifrån? Enligt svensk lag har arbetsgivaren det yttersta ansvaret för din arbetsmiljö i hemmet. Det ansvaret rymmer allt från stolen du sitter på till din sociala situation.

Coronakrisen har lett till att många fler arbetstagare nu arbetar hemifrån. Men det många inte känner till är att arbetsgivarna har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön även i hemmen.

Flintskallig man med grått skägg i violett skjorta talar om arbetsmiljö i hemmet
Ulf Strandberg.

– Läget är ju exceptionellt, arbetsgivarna måste dock ändå försäkra sig om att arbetsmiljön fungerar för medarbetarna, särskilt på längre sikt. Det är också viktigt att du som arbetstagare tar ett ansvar för din egna arbetsmiljö, konstaterar Ulf Strandberg, sakhandläggare på Arbetsmiljöverket.

Så leder du ditt team på distans

Men vad är en rimlig arbetsmiljö? Prevent är en ideell organisation som är framtagen av arbetsgivare och fackförbund tillsammans. Syftet är att förmedla kunskaper som hjälper företagen att förbättra arbetsmiljön. En bra arbetsmiljö innebär att alla jobbar säkert och mår bra, vilket bidrar till ökad hälsa och lönsamhet.

Det första som man behöver titta på är att den tekniken fungerar, med uppkoppling och digitala mötesformer. Det andra är att säkerställa att ergonomin är tillfredsställande, det handlar om allt från stolen du sitter på till arbetsbelysningen.

Kortklippt slätrakad gråhårig man med glasögon talar om arbetsmiljö i hemmet
Johan Mellnäs.

– Det krävs tydlig kommunikation från arbetsgivarna vad som gäller vid hemarbete, människor behöver till exempel veta hur lång tidsperioden för hemarbete är för att mentalt kunna ställa in sig. Arbetsgivaren behöver också ange exakt vilken utrustning de anställda kan få stöd med, säger Johan Mellnäs, projektledare på Prevent.

En tredje oerhört viktig del av arbetsmiljön är den sociala aspekten, där arbetsgivaren bland annat behöver säkerställa att de anställda inte har en ohälsosam arbetsbelastning. Gränsdragningen mellan arbete och fritid kan också vara svår att göra på egen hand.

Psykisk ohälsa ökar bland chefer

– Många chefer står inför en stor utmaning att fullfölja sitt arbetsmiljöansvar nu när så många arbetar hemifrån. Hur säkerställer man att arbetsmiljön inte belastas av beroendeproblematik och psykisk ohälsa?

Även Johan Mellnäs betonar medarbetarnas personliga ansvar. Att göra en enkel kartläggning om vad man behöver för att kunna arbeta och må bra även hemifrån är en god början. Utgå gärna från Prevents checklista.

– Sen behöver du ta en dialog med din arbetsgivare om vad du behöver hjälp med i din hemarbetsmiljö. Det kan vara allt från att låna hem en kontorsstol till att föreslå digitala fikastunder med chefer och kollegor.

Så klarar du av att arbeta hemma


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

3 TIPS FÖR EN BÄTTRE ARBETSMILJÖ I HEMMET

  • Skaffa dig rutiner och vanor omgående. Om någon inte fungerar, byt. Räkna med att du behöver en invänjningsperiod innan arbetsstrukturen sitter.
  • Byt arbetsställning oftare, extra viktigt när du kanske inte sitter optimalt. Var fysiskt aktiv och se till att få frisk luft varje dag.
  • Kom ihåg arbetsbelysningen, den ska vara riktad och komma från sidan för att avlasta din syn. Kanske kan du låna hem en arbetslampa från kontoret?
Mer från:

Mer på civilekonomen.se