Digitala intervjuer här för att stanna
Arbetslivet digitaliseras allt snabbare och det gäller även rekryteringar. Nu blir digitala intervjuer allt vanligare, särskilt i inledningsfasen av rekryteringsprocessen. Rekryteringskonsulten Ann-Christine Stafwerfeldt, Home of Recruitment, ser mest fördelar med den nya tekniken.

– Den digitala intervjun är effektivare både för den som rekryterar och kandidaterna. Tidigare var ju kandidater som bodde i andra delar av landet tvungna att resa till orten där rekryteraren fanns.
Ann-Christine Stafwerfeldt menar också att den digitala intervjun eliminerar faktorer som felaktigt kan påverka intrycket som till exempel handslag, doft och kroppsspråk. I en digital intervju kan rekryteraren fokusera helt på att ställa kompetensbaserade frågor kopplade till kravprofilen.
”Jag som rekryterare fokuserar på rätt saker och har lättare för att vara objektiv i ett digitalt möte, risken är mindre för fördomar.”
Men kan man då inte lika gärna göra en telefonintervju?
– Det går absolut. Men enligt min erfarenhet så finns det ett värde i att mötas i bild, det blir en lite mer personlig kontext. Jag föredrar därför att se kandidaten, som också oftast föredrar att kunna se sin kanske blivande chef eller rekryteraren.
Även jobbsökarna upplever att digitala intervjuer kan vara fördelaktiga. Enligt en undersökning från Trustcruit fick företag som arbetade med digitala intervjuer, över tid, bättre betyg av kandidaterna än de som genomförde fysiska intervjuer. Kandidaterna upplevde processen som bekväm, effektiv och enkel, under förutsättning att de fick goda möjligheter att förbereda sig innan intervjun.
– För kandidaten kan intervjun genomföras i hemmiljö, vilket kan leda till mindre stress. Man hinner förbereda sig och koncentrera sig mer på frågorna än att vara nervös över hur man ska hinna ta sig till arbetsplatsen ellerhur man uppfattas.
Den digitala intervjun är alltså här för att stanna men rekryteringsprocessen kräver ständig innovation.
– Datadriven och digitalrekrytering är framtiden. När du kopplar samman människor med robotar i rekryteringsprocessen så kan det bli väldigt spännande. Arbetsgivaren kan till exempel ha chatbots som kan svara på kandidatens frågor om verksamheten.
Men Ann-Christine Stafwerfeldt är även noga med att betona att hela rekryteringsprocessen behöver få en högre status för att utvecklingen ska gå åt rätt håll. Teknik utan mänskliga insikter blir sällan bra.
Åtta rekryterings- och jobbsökartrender
– Rekrytering borde vara en strategisk fråga för ledningsgruppen. Det krävs en förståelse för att felrekryteringar kostar både i anseende och i pengar. Men medvetenheten bland arbetsgivarna ökar, det finns både en vilja och önskan att göra rätt.
Oavsett om rekryteringen är digital eller inte, är det viktigt att den bygger på vedertagna metoder med en tydlig struktur och processer.
– Jag brukar prata om kandidaten som ”kundidat”, en möjlig kund, både i B2B och B2C. En lyckad rekrytering innebär att kandidaten upplever att hen blivit rättvist och transparent bedömd samt fått återkoppling. Och det handlar inte bara om sunt förnuft, utan om pengar på sista raden, för arbetsgivaren. Kandidaterna bör ses som hårdvaluta, även i en lågkonjunktur, konstaterar Anne-Christine Stafwerfeldt.
Rekrytera rätt på kandidaternas marknad
Kallad till en digital intervju? Här är din checklista:
- Läs in dig. Vad behöver du för information om verksamheten för att fatta ditt beslut om detta är en tjänst för dig? Att vara påläst och ha förberett frågor till den som rekryterar skapar en jämnare maktbalans. I en rekrytering är det två parter som ska fatta beslut.
- Reflektera över vad du gjort tidigare som kan vara relevanta exempel och som visar din kompetens. Tänk gärna ett steg längre hur du ser att du skulle vilja utveckla dina färdigheter i din nya roll.
- Skriv ner om det är något som är extra viktigt som du vill fråga eller få sagt under intervjun.
- Se den digitala intervjun som om du skulle gå på en fysisk intervju. Klä dig representativt och anpassa dig till verksamhetens eventuella dresscode.
- Förbered din intervjumiljö. Kika på bakgrunden, är den rörig, försök ha en neutral och plotterfri bakgrund. Tänk på hur ljuset faller. Placera datorn högt upp så att du inte behöver titta ner i datorn. Stäm också av hur ljuset faller, gå gärna runt i rummet och testa hur du ser ut i bild.
- Använd datorn, det blir bättre bild än med mobiltelefonen.
- Bli trygg med tekniken innan intervjun. Ta reda på om intervjun ska ske vi skype, teams eller zoom, samt stäm av de olika funktionaliteterna i god tid innan. På teams kan du med fördel blurra bakgrunden.
- Stå gärna upp, det kan ge dig mer energi. Tänk på att hålla en naturlig ögonkontakt och undvika onödig tics som att ta dig i ansiktet eller hålla på med håret.
- Gör ett snyggt avslut. Fråga rekryteraren om hen fått svar på sina frågor och ta reda på vad som blir nästa steg.
De åtta vanligaste intervjufrågorna
Annons: