Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig kvinna i page och vit skjorta framför New York - digital nomad
Yasmine Åkermark Morrison.

Digital nomad giggar i New York

En del giggare använder friheten till att arbeta från avlägsna platser. Yasmine Åkermark Morrison är digital nomad.

Direkt efter att Yasmine Åkermark Morrison hade slutat gymnasiet i Uppsala inledde hon sitt liv som digital nomad. Men det var 13 år sedan, och då var inte den benämningen lika etablerad på de företrädesvis egenanställda som reser runt i världen och utför sina digitala arbetsuppgifter helt platsoberoende. Nu känner många till begreppet, och Yasmine Åkermark Morrison är engagerad i webbplatsen Svenska nomader, där andra som vill anamma livsstilen kan få råd och inspiration.

– Själv har jag någon form av fast bas i Sverige, i Uppsala eller Stockholm. Det är framför allt på sommaren jag är i Sverige, och fram till för ett par år sedan var London min andra bas där jag tillbringade mycket tid, säger hon.

Gig-jobb allt vanligare

För två år sedan bytte hon London mot New York, men är regelbundet ute på resor om en till två månader och fortsätter då att jobba från en helt annan plats.

– Bali har blivit en riktig hotspot för digitala nomader. Jag var där och jobbade för tre år sedan, och redan då fanns det riktigt bra coworking-ställen som nästan varje dag ordnade antingen ett lunchmöte eller ett kvällsseminarium. Allt var uppbyggt kring att man skulle utbyta kunskaper och erfarenheter med de andra. Det nätverk som jag byggde upp där har jag haft väldigt stor nytta av. 

Kontor ska locka medarbetarna

Yasmine Åkermark Morrison läste några fristående kurser på distans (från Frankrike och olika delar av Asien) efter gymnasiet, och började sedan på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon läste internationellt program med fransk inriktning och tog ett utbytesår i England.

– När det var dags att skriva uppsats så arbetade jag i första hand med den i Sydostasien, så det blev en del nomadliv även under utbildningen.

I dagens läge arbetar hon en hel del med Svenska nomader, bland annat med den jobbplattform som de har lanserat med uppdrag som kan passa en digital nomad. Hon jobbar också som digital strateg, analytiker och konsult med allt från Arbetsförmedlingen till små startup-bolag.

– Jag trivs fantastiskt bra med att arbeta så här, men det är inget som passar alla. Det krävs bland annat att man verkligen är motiverad och kan skapa egna rutiner. Och visst saknar jag familjen och mina svenska vänner, även om jag träffar många nya människor hela tiden. 

Här finns jobben 2024


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se