Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Digital disputation på gott och ont

När det inte går att resa måste doktorsavhandlingar läggas fram och försvaras digitalt. Även om det innebär en besvikelse för många doktorander, så är det inte bara negativt.

En doktorsdisputation är oftast en internationell historia med tillresta forskare från världens alla hörn. Så vad gör man när en pandemi lamslår allt resande just när du ska lägga fram din doktorsavhandling du arbetet på i åratal, när varken handledare eller opponenter kan närvara.

Digitala intervjuer här för att stanna

För administrationen kan det innebära en snabb omställning och en del praktiska problem som måste lösas, men när det väl är gjort finns det en stor fördel med att deltagarna medverkar digitalt istället för på plats:

– Det blir lättare att se ut lämpliga personer till granskningskommittén om de kan delta på distans. Att slippa resa spar både tid och miljö, säger Mia von Euler, ordförande i disputationskommittén vid Karolinska institutet till tidningen Curie. Hon tycker att man därför bör överväga att ha kvar digitala inslag i disputationerna även efter att reserestriktionerna lyfts.

Ledarskapet utmanas i det digitala arbetslivet

Även för doktoranden kan en digital disputation ha fördelar. Den nyblivna doktorn Oksana Goroshchuk började planera sin egen digitala disputation så fort KI informerade om att möjligheten fanns.

– Många av mina vänner och gamla kolleger från Ukraina var med. Det var roligt att kunna visa dem hur en disputation går till i Sverige.

Som vid alla videomöten kan det även vid en disputation vara svårt att läsa av kroppsspråk, och det ges sämre möjligheter till informella samtal med kolleger från andra universitet runt om i världen.

– Opponenten är oftast en person som är verksam inom samma forskningsområde men som man ännu inte har något samarbete eller närmare band med. Det blir en ny kontaktyta och ett tillfälle för kunskapsutbyte, betonar Mia von Euler. Det är en chans som försvinner vid digital disputation.

Bygg ditt student-cv med styrelseuppdrag

Det blir svårare att fira den nybakade doktorn när alla är utspridda över hela världen. Fast det går ju att fira online, något som Moa Eriksson Krutrök, doktor i sociologi vid Umeå universitet fick erfara. Hennes handledare kunde inte närvara, utan spelade istället in en sång och la ut på YouTube.

 

 

 

 

 

Osäker start för många studenter

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se