Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Det här lockar toppföretagen med

PwC, Ikea och SEB hamnar i topp om unga akademiker ska välja vilken arbetsgivare de helst vill få anställning hos inom populära branscher för ekonomer. Men vad är det då som lockar? Civilekonomen har tagit reda på det.

För att lyckas locka till sig unga talanger behöver företagen tillvarata medarbetarnas kompetens. Academic Work har i sin årliga undersökning YPAI, Young Professionals Attraction Index, också skapat ett attraktivitetsindex* bland de 100 hetaste arbetsgivarna. Där listas de företag som de svarande haft ”top of mind”, alltså där de tillfrågade själva valt att namnge företag utan att Academic work angett några företagsnamn att ta ställning till.

Resultaten visar att PwC toppar revisionsbranschen, SEB toppar för banksektorn och Ikea ligger i topp för retail. Men vad är det då som gör dessa arbetsgivare så attraktiva? Gemensamt för dessa tre är att de själva säger att de tar tillvara individuella kompetenser, uppmuntrar samverkan och har ett mått av entreprenörsanda.

Läs även: Chefen avgörande när varannan ung som söker jobb

Katarina Roddar, personaldirektör på Pricewaterhouse Coopers, PwC Sverige, säger att hos dem kan en medarbetare jobba hela livet och ändå vara i ständig utveckling.
– Om du väljer PwC som arbetsgivare innebär det att du har alla möjligheter att bygga en värdefull grund för en fortsatt framgångsrik karriär, oavsett om du stannar inom PwC under hela din karriär eller väljer att prova en annan arbetsgivare. Varje medarbetare får mycket ansvar och förtroende. Som medarbetare inom PwC behöver du inte byta arbetsgivare för att ta nästa steg i karriären. Många som slutar på PwC väljer också att komma tillbaka efter en tid, säger hon.

Hon tror också att det täta samarbete som kollegorna har gör PwC till en attraktiv arbetsgivare:
– Vi har en lärande miljö och delar gärna med oss av kunskaper. Närheten till erfarna kollegor och tät feedback gör att varje individ kan ha en snabb utveckling och våra medarbetarundersökningar visar att medarbetarna är särskilt nöjda med kompetensutvecklingen och samverkan med sina kollegor, säger Katarina Roddar.

Läs även: Visa att du har vad som krävs.

En av de kanske lite mer otippade arbetsgivarna ur ekonomsynpunkt är varuhusjätten Ikea. Men faktum är att Ikea toppar listan för de akademiker som vill till detaljhandeln, möbeljätten ligger också på en tredjeplats när Academic Work mätt ekonomers och samtliga akademikers önskearbetsgivare totalt sett.

Vad är det med Ikea som gör att ni är så attraktiva som arbetsgivare för akademiker?
– Vi ser varje person som en talang och varje individuell medarbetare bidrar till företagets tillväxt. Sanningen är att medarbetarna är Ikeas största tillgång och vi har en bra kultur i att vårda denna tillgång. Vi söker jordnära, ärliga och positiva människor som vi sedan erbjuder möjligheten att växa, både på ett personligt och ett yrkesmässigt plan, säger Henrik Wremp, HR-specialist på Ikea Sverige.

Även SEB är en drömarbetsgivare för många. Bland de akademiker som vill söka sig till banksektorn ligger SEB på första plats.
– Vi erbjuder spännande roller och utvecklingsmöjligheter inom en rad olika affärsområden, vi finns i ett 20-tal länder och har ett stort fokus på entreprenörskap och samhällsengagemang. Dessutom har vi en inspirerande vd i Annika Falkengren, säger Anna Collin, head of employer branding and talent sourcing, på SEB.

Sett till arbetsgivare totalt för hela gruppen av ekonomstudenter är Google, Tesla och Ikea mest populära.

Läs även: Så tänker du nytt vid rekrytering.

* I attraktivitetsindex bland arbetsgivarna har 7000 studenter eller talanger i början av sin karriär, varav 1710 inom ekonomi, svarat.

Vill du ta del av hela vårt samlade paket om rekrytering av unga? Klicka här.

Fakta

Topplistan för akademiker inom sektor:

Bank
1. SEB
2. Handelsbanken
3. Danske Bank

Revision
1.
PWC
2. KPMG
3. Grant Thornton

Retail
1. Ikea
2. Coca Cola
3. Ica

Totalt bland ekonomstudenter OCH samtliga akademiker oavsett sektor:
1.
Google
2. Tesla
3. Ikea

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se