Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Rekryteraren: Det gäller att hänga med i förändringarna för finansbranschen

Finanssektorn är en av de branscher som genomgår och stora digitala förändringar. Det medför förändringar i kompetenskraven hos de anställda inom branschen, en förändring som obönhörligen kommer att göra sig påmind för alla som avser att arbeta inom finans och ekonomi i framtiden.

Stefan Eriksson är senior manager på rekryteringsföretaget Gazella. Han jobbar med rekrytering inom finansindustrin och har under sina 30 år i finansbranschen sett hur den formats samt utvecklas i takt med tekniska och digitala framsteg. Han säger att tre skeenden har förändrat, och kommer att förändra finansbranschen.

Läs också: Finans oroas inte av brist på arbetskraft

Avregleringen och globaliseringen var första skeendet, därefter följde en regulatorisk revolution, till följd av Lehman-kraschen. Den tredje revolutionen som fortfarande pågår är den digitala tidsåldern. Stefan Eriksson menar att den sistnämnde revolutionen är den mest omfattande av de tre, den förutspås av många komma att få lika stor betydelse som den industriella revolutionen.

Det gör att kunskaper och kompetenser som aktörerna inom finansbranschen tidigare efterfrågat förändras. Från typiska samhällsvetare, så som exempelvis civilekonomer och jurister, till naturvetare, så som exempelvis civilingenjörer, systemvetare, industriella ekonomer och programmerare.

– Denna omställning beror på att det i framtiden inte kommer att räcka med att besitta enbart ekonomisk eller finansiell kompetens. Dessa kompetenser kommer kravmässigt kompletteras med förståelse och kunskap om hur man använder digitala processer som understöd för sina affärsprocesser och beslut, säger Stefan Eriksson. 

– Inom finansbranschen pratar vi om hur dagens affärsägare måste besitta en förståelse för de digitala konsekvenserna rörande sina affärsdiskussioner, oavsett om man jobbar i affären eller i affärsstödet. Det innebär inte att affärsägaren ska besitta fullständig digital kompetens, men mer en förståelse kring den resursåtgång som, i både ekonomiska och fysiska termer, blir en konsekvens av en önskad digitalisering av affären/affärsstödet.

Läs också: Störst löneskillnad inom finans

– En varm och stark rekommendation till de som är inne på sina ekonomi- eller finansstudier är att addera kompletterande utbildningar inom IT eller digitalisering, för att vara familjära med den typ av processer och tekniker som idag håller på att bli standard inom finanssektorn. De ekonomer som i dagsläget träder in i arbetsmarknaden och besitter process- och systemkompetenser åtnjuter en stor komparativ fördel i framtida jobbsökningsprocesser.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se