Deras råd till nyblivna studenter: Engagera er!
– Vi kände båda två att något fattades när vi började studentlivet. Det fanns inga tips och råd från tidigare studenter. Vi ville göra något åt det och då blev det en föreläsningsserie. När den fick bra respons bestämde vi oss för att utveckla konceptet. Vi började skriva en bok för att kunna nå fler studenter runt om i Sverige, berättar Mattias Åberg.
Den färdiga boken erbjuder konkreta tips om hur man bäst tacklar tentor, föreläsningar, seminarier, presentationer, grupparbeten och liknande, men en stor del av innehållet är också tillägnat studentlivet vid sidan av själva pluggandet. Vilket, menar duon, är minst lika viktigt. Och man bör inte vänta för länge med att engagera sig.
– För mig lät det där med nätverkande så överskattat i början. Jag var inställd på att plugga. Men ganska snart förstod jag hur viktigt det är. När man pratar med studenter som fått jobb så inser man att allt leder tillbaka till vad de byggde under studietiden, säger Carl-Johan Herslow.
– Man ska inte strunta i skolan och enbart nätverka, det är kombinationen som är avgörande, men vem du känner och vad du gjort blir allt viktigare, tillägger Mattias Åberg.
Läs även: Förbered karriären under studietiden
De två lärde själva känna varandra i studentföreningen för ekonomer på Linnéuniversitetet i Kalmar. För Mattias Åberg ledde det engagemanget ända fram till det nuvarande ordförandeskapet i Sveriges ekonomföreningars riksorganisation (Sero).
– Jag hade ingen tanke på det när jag började jobba med introduktionen. Det gäller att våga göra någonting och när du gjort det får du självförtroende och kan ta nästa steg. Var inte rädd för att fråga föreningarna om det finns något du kan göra. Det uppskattas väldigt mycket.
Att sätta upp mål och delmål är också viktigt, menar duon. Inte för att till varje pris hålla fast vid dem, men för att det är lättare att nå dit man vill om man börjat reflektera över vad det är man vill och hur man tar sig dit.
– Jag var helt inställd på musikbranschen, men har ändrat mina mål flera gånger under studietiden. Det skulle kunna ses som ett misstag, men det fanns en anledning till att jag gav mig in i det och en anledning till varför jag ändrade spår, säger Carl-Johan Herslow, som nu läser en master i entreprenörskap och innovation.
Läs även: Så lyckas du med studierna
Här är duons fem bästa råd till nyblivna ekonomstudenter:
- Engagera dig. Fokusera först på skolan och kom in i det. När du börjar känna dig trygg i det börja fundera på vad du vill göra på sidan om. Försök vara med på många sociala evenemang för att tidigt träffa så många människor som möjligt.
- Hitta dina likar. På gymnasiet är man ofta sammansvetsade med de man läser med, på universitet kan man hitta folk som är likasinnade på andra plan. Jobba med de människor som har samma ambitionsnivå som du själv. Som ekonom är du eftertraktad, många kommer att fråga dig om hjälp.
- Planera din tid. Under de första veckorna har man inte tänkt på tid över huvud taget utan bara kört på. Men viktigt att sedan börja analysera sin tid och vad man vill göra med den. Det är annars lätt att hamna i ett mönster där man inte tar till vara den flexibilitet som finns under studenttiden.
- Välj efter intresse. Välj inte marknadsföring för att det är lätt, välj inte finansiering för att det är attraktivt. Ta också tidigt reda på vilka möjligheter som finns, så att du inte missar några ansökningsdatum. Är du sugen på utlandsstudier och vad innebär det för resterande kurser?
- Ta ett steg i taget. Du behöver inte veta på en gång vad du ska bli. Stressa inte, utan ta ett steg i taget, då märker du vad du tycker är kul. Så småningom kommer det att leda till att du vet vad du vill jobba med.
Fotnot: Studentlivet, vadådå? går att beställa hos Adlibris, Bokus och Bokbörsen.
Carl-Johan Herslow
Ålder: 24
Bor: Malmö
Utbildning: Företagsekonomprogrammet med inriktning music- & eventmanagement på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Gör: Läser en magisterutbildning i entreprenörskap och innovation i Lund.
Mattias Åberg
Ålder: 26
Bor: Stockholm
Utbildning: Företagsekonomprogrammet med inriktning turism på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Gör: Ordförande för Sveriges ekonomföreningars riksorganisation (Sero).