Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Den moderna chefen – så lyckas du med ledarskapet

Att vara chef i det moderna arbetslivet kräver nya förmågor. – Framtiden har aldrig varit mindre förutsägbar – deal with it. Ledare måste ta risker och fatta snabba beslut. Det går att träna upp sitt förhållande till risk genom att närma sig det som är svårt och utmana sig själv, säger psykologen Björn Hedensjö.

Psykologen Björn Hedensjö har skrivit en handbok som vill inspirera ledare till att sätta sig vid spakarna – och lyckas med sitt ledarskap. Björn Hedensjö har skrivit boken som han själv saknade när han var chef. Handboken Helikopterfaktorn – En överlevnadsguide för chefer i digitalåldern, summerar den senaste vetenskapliga forskningen i psykologi och ledarskap. Läsaren kan fördjupa sig i 76 olika principer som spänner över områden som makt och inflytande, effektiv kommunikation, beslutsfattande, förhandlingsstrategi och hur man bygger framgångsrika team. Principerna följs av konkreta övningar som man kan börja använda direkt i sin verksamhet. Idéen är att tankar behöver omsättas i konkreta beteenden. 

Varför titeln Helikopterfaktorn?

–  Jag använder liknelsen med en helikopter för att en skicklig pilot kan lära sig att navigera med en exakthet som ger perfekt överblick, på samma sätt som rätt psykologiska färdigheter hjälper dig att få syn på vad som pågår inom och runt omkring dig och hur det hänger ihop. 

Vilka grundläggande färdigheter krävs av en chef?

– En ledare behöver ha självkännedom och ha koll på sina tankar och känslor. Fokuserad uppmärksamhet är också mycket viktigt. Större delen av våra beteenden är dessutom automatiska så det gäller att få syn på dessa beteenden och återta kontrollen över beslutsfattandet.

Läs mer om: Feedback framgångsfaktor

”Du är grottmänniska i moderna kläder.”

Digitaliseringen innebär snabba förändringar och fler risker. Björn Hedensjö understryker att ledare behöver arbeta med sitt förhållande till risk.  Det mesta vi oroar oss för inträffar dessutom aldrig.

– Framtiden har aldrig varit mindre förutsägbar – deal with it. Ledare måste ta risker och fatta snabba beslut. Det går att träna upp sitt förhållande till risk genom att närma sig det som är svårt och utmana sig själv.  

Läs om: Digital kompetensutveckling

Du tar även upp att ickehierarkiska ledare passar bra i vår tid?

– Det stämmer, moderna ledare ger sina team frihet att testa, justera och testa igen. Det är en  framgångsfaktor att chefen vågar släppa på kontrollbehovet och lita på sina medarbetare. 

Avslutningsvis, vad hoppas du att boken ger för resultat?

– Att du ska bli en bättre beslutsfattare och därmed en bättre ledare, både när det handlar om dig själv och andra. Men jag är ödmjuk, om läsaren tar med sig en grej och verkligen tillämpar den, då är jag glad och nöjd. Det gäller att göra mer och inte fastna i huvudet.

Läs också: Hur du kan locka fram medarbetarnas superkrafter

5 TIPS FÖR ATT ÖVERLEVA SOM CHEF I DIGITALÅLDERN

  • Förstärk rätt beteende. Följ upp med konsekvenser. Människor gör mer av beteenden som belönas av dig som ledare.
  • Inse att du är inte är dina tankar och att du har små möjligheter att styra dem.  Acceptera dina tankar och öva på att skapa distans från dem. 
  • Våra hjärnor tar ofta genvägar och vi gör alla tankefel – det gäller även experter. Ha koll på de vanliga fallgroparna, ta hjälp av hårda data och input från andra i beslutsfattande position. 
  • Chefer har aldrig behövt hantera så stora informationsmängder som idag. Öva upp din förmåga till riktad uppmärksamhet och fokusskifte, det som brukar kallas medveten närvaro. Det gör dig bland annat bättre rustad mot distraktioner. 
  • Se upp för skadlig konformitet. En framtvingad konsensuskultur med ja-sägande nickedockor är katastrofal för innovation och kreativitet. Skapa en kultur där misstag och motröster är välkomna. 

Läs också: ”Våga ifrågasätta din arbetsplats”

BJÖRN HEDENSJÖ, 43

Familj: Ja.
Bor: I Stockholm.
Bakgrund: Journalist och chef inom dagspress, som sadlat om och utbildat sig till psykolog.
Bästa & sämsta egenskap som chef: ”Jag har alltid jobbat rätt bra med feedback, redan innan jag hade koll på teorierna bakom. Men jag är rätt usel på schemaläggning, det får jag erkänna.”
Kuriosa: ”Jag är ett naturfreak som älskar att läsa skönlitteratur, spela gitarr och lyssna på musik.”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se