Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

De delar på rollen som controller

Johan Thorén och Mikael Månsson har tillsammans byggt upp ekonomiska strukturer och rutiner i det lilla entreprenörsbolaget Icell – som tillverkar isolering av returpapper. Nu är de redo för en kraftig expansion.

De som har titeln controller på visitkortet täcker in en mängd olika inriktningar. Den gemensamma nämnaren är insamling, strukturering och analys av data. En som kommit in på controllerspåret på ett annorlunda sätt är Johan Thorén, som har en master i marknadsföring från Stockholms universitet.

Läs också: Genomtänkt strategi A och O för controllern

Efter flera toppjobb i internationella storföretag, senast global marknadschef på Mölnlycke och dessförinnan nordisk marknadschef på Johnson & Johnson, valde han hösten 2016 att ta klivet till ett betydligt mindre bolag: Icell AB som utvecklat ett isoleringsmaterial av återvunnet tidningspapper, och tagit upp konkurrensen med den traditionella mineralullen i byggbranschen.

– Timingen kändes rätt och med facit i hand har det varit en befrielse med den totala frånvaron av politiskt spel och de korta beslutsvägarna. Nu fattas besluten bara två dörrar bort, säger Johan Thorén.

Läs också: Så lyckas du med ekonomiska rapporter

Han syftar på rummet som tillhör vd Mikael Månsson som också är med under intervjun.

Att lämna ett prestigefyllt jobb på ett storföretag var ingen stor grej för Johan Thorén, som påpekar att han inte drivs av fina titlar. Det är viktigare att tycka om det han gör.

– Men visst fick jag frågan från min fru vad tusan jag höll på med när jag skulle hoppa på det här, säger han med ett skratt.

Till saken hör att Icell sedan starten 2009 redovisat mångmiljonförluster varje år, underskott som bland annat täckts av elva nyemissioner.

– Vi har dragit in ungefär 200 miljoner, och är nu på gång med ännu en emission. Vi har själva gått runt med vår lilla vita pärm och pratat med olika investerare, vi har inte anlitat en extern part, säger Mikael Månsson.

Även 2018 väntas bli ett förlustår, enligt bolaget. Enligt planerna ska dock resultatet vändas till plus 2019.

Förklaringen är en mycket kraftig expansion, både i Sverige och på exportmarknaden, och det är här controllerrollen kommer in. När Johan Thorén började hösten 2016 ägnade han mycket tid åt att strukturera upp arbetet på marknadssidan, det område han känner bäst. Något som alltså gett rejält avtryck i orderböckerna 2018.

Läs också: Tre tips för att presentera siffror som ett proffs

Men under 2017 har han tillsammans med Mikael Månsson lagt ned stor kraft på att ta fram även andra strukturer och rutiner för att möjliggöra tillväxten. Grunden är certifiering enligt ISO 9001 och ISO 14 001, men det handlar om betydligt fler delar än så.

Mikael Månsson (t.v) och Johan Thorén (t.h).

– Vi är ett typiskt entreprenörsbolag där saker hängt löst. Nu är vi inne i ett skede där tillväxten måste ske under ordnade former. Det handlar om att ha bättre kontroll på allt – inköp, produktion, kunder, kassaflöden, säger Mikael Månsson.

Förutom Johan har han även anställt en ekonom och en produktionsansvarig i fabriken i Älvdalen. Därmed kan han ägna sig mer åt övergripande styrning. 

Johan Thorén är en strukturerad person som gillar att styra upp saker och se till att få ned arbetsmomenten på papper.

– Jag ser rutiner som förenkling. Jag springer hela tiden på saker där jag märker, himmel och plättar, det här går ju inte. Då måste jag och alla kollegor tänka till och dokumentera. Jag jobbar både proaktivt och reaktivt. Ju mer vi dokumenterar desto enklare blir det för alla.

I takt med att produktion och försäljning ökar rullar alla bollar i företaget snabbare.

– Tidigare fanns det mer tid att ringa varandra och diskutera saker. Nu behöver alla veta vad som ska göras. Det är mindre hagelbössa och mer precision som gäller.

När han jämför med sina tidigare jobb slås Johan Thorén av två saker: Det öppna klimatet, där alla anställda får vara med och tycka till, och en förståelse för att beslut ibland blir fel.

– Man blir inte halshuggen om något inte blir som det var tänkt. Däremot har vi lärt oss något och gör inte om samma misstag igen. 

Läs också: När controllers blir affärspartner

Så delar de på controllerrollen

Försäljningschefen Johan Thorén och vd Mikael Månsson, som sitter på kontoret i Kista, har tät kontakt (öga mot öga, telefonsamtal, mejl) för att stämma av aktuella frågor. Kommunikationen med kollegorna på fabriken i Älvdalen sker via veckovisa telefonkonferenser vilket betyder att alla hålls uppdaterade. Alla dokument finns tillgängliga på en gemensam server eller i molnet.

Johan Thorén, 46

Familj: Fru och tre barn.
Bor: Sollentuna.
Utbildning: Ekonomie magister vid Stockholms universitet, inriktning marknadsföring och affärsutveckling.
Bakgrund: Marknadschef inom medicinteknik.
Motto: Fira framgångar, lär av misstag.

Mikael Månsson, 44

Familj: Särbo, två barn och ett bonusbarn.
Bor: Upplands Väsby.
Bakgrund: Entreprenör och egenföretagare sedan 1992. Har startat och driver flera företag inom så skilda områden som IT och helikopterverksamhet.
Motto: I´ts better to burn out than fade away.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se