Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anna Pfeiffer och Caroline Teh tog emot Oskar Sillén-priset vid en ceremoni den 14 december.

De belönas för forskning om organisationer

Anna Pfeiffer och Caroline Teh har skrivit årets två bästa avhandlingar i företagsekonomi, enligt FEI. De två belönas med Oskar Sillén-priset och får dela på 30 000 kronor.

Anna Pfeiffer från Lunds universitet har i sin avhandling Management by Recognition – An Interactionist Study of Normative Control in Voluntary Work undersökt hur bekräftelser och erkännanden påverkar individers motivation i organisationer.

– Det är en ära att få en utmärkelse från FEI som har en lång tradition av att stödja forskning och utbildning. Något som gör det extra roligt att få pris är att det är väldigt närbesläktad med ämnet på min avhandling, nämligen hur man blir erkänd för sitt arbete, säger Anna Pfeiffer.

Dr Caroline Teh är numera verksam på Högskolan i Skövde, men skrev avhandlingen Re-searching Stewardship under sin tid på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. I avhandlingen utforskas stewardship-teorin, som menar att personer på företag i beslutsställning alltid kommer handla utefter organisationens bästa, även utan övervakning. Caroline Tehs slutsats är att vad som är organisationens bästa är beroende på vems intresse man tar hänsyn till.

– Jag är verkligen hedrad att mitt arbete om stewardship uppmärksammas. Det finns väldigt lite forskning på området hittills, jag hoppas att detta hjälper till att skapa mer kunskap i hur organisationer styrs, säger Caroline Teh.

Läs även: Miljonsatsning på nya stipendier för ekonomisk forskning

Anna Pfeiffer tänker lägga en del av stipendiepengarna på böcker och på att bygga upp sitt coachingföretag. Hon ska även fortsätta forska och har ansökt om pengar tillsammans med Malmö högskola.

– Jag hoppas också på att få arbeta med ledningsteori i praktiken och vill hjälpa organisationer som vill förbättra sin arbetsmiljö.

Caroline Teh kommer att spendera en del av prispengarna, men också skänka en del till välgörenhet. Även hon avser fortsätta sin karriär inom akademin.

– Jag ser fram emot att studera organisationer som styrs på ett mer annorlunda sätt.

Läs även: Han skrev bästa avhandlingen i företagsekonomi 2016

Bakom Oskar Sillén-stipendiet, som delats ut sedan 2002, står utbildningsföretaget Företagsekonomiska institutet, FEI. De vinnande avhandlingarna valdes ut bland samtliga avhandlingar i företagsekonomi som lagts fram i Sverige under året.

– Vi är stolta över att tilldela stipendiet på 30 000 kronor till två värdiga vinnare. Deras avhandlingar har både djup och stor samhällsaktualitet, säger Magnus Rolf, vd på FEI.

Jurymedlemmar 2017

Ordförande:

  • Professor Flemming Poulfelt, Copenhagen Business School

Jurymedlemmar:

  • Professor Helén Andersson, Linnéuniversitetet
  • Professor Thomas Polesie, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
  • Professor Sven-Erik Sjöstrand, Handelshögskolan i Stockholm
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se