Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

De är näst bäst i Norden på ekonomi

UPPDATERAD 24/10: Det blev en andraplacering för Team Handels i tävlingen om vilka studenter som är bäst på ekonomi i Norden när nordiska mästerskapet i ekonomi, NCBE, avgjordes nyligen. Även Linköpings universitet knep en pallplats och blev trea bäst i Norden.

Grattis till en fin silverplacering. Hur gick det?
– Det gick bra! Vi gav vårt allt och är supernöjda med resultatet. Tydligen skiljde det sig mindre än 1 av totalt 300 poäng mellan oss och det danska laget som kammade hem segern. Det var en riktig nagelbitare in i det sista och riktigt roligt att delta, sker Tor Fryer Petersson.

Hur känns det att kunna titulera sig som näst bäst i Norden på ekonomi?
– Det känns riktigt bra. Klart vi skulle velat titulera oss själva som bäst i norden, men vi är riktigt nöjda över prestationen, givet den enormt tuffa konkurrensen!

T.v. Axel Granström, mitten Adrian Arnsvik Bjurefalk och t.h. Tor Fryer Petersson.

Berätta om tävlingen.
– Tävlingen skilde sig väldigt mycket åt jämfört med SM i Ekonomi. Istället för en ”kval-omgång” med en akademisk tentamen, där de 4 bästa lagen gick vidare till finalen, som var en frågesport på scen, var det tre delmoment. Det första delmoment var en tenta, men även denna skilde sig åt från SM. Istället för många små-frågor, var det sex stycken längre frågor som krävde diskuterande svar och inkorporerande av modeller från en massa olika ämnen inom ekonomi. Delmoment nummer två var helt nytt. Det var ett case, där dommarpanelen bestod av både de akademiska domarna, men också representanter från Danske Bank. Caset var toppenkul och vi blev väldigt nöjda med vårt resultat, där vi analyserade hur banker kan bidra till utvecklingen av start-ups/mindre företag som har ett miljö och/eller socialt engagemang i samhället. Runda tre var frågesport på scen. Runda 3 skedde under galamiddagen på kvällen och det var bara de tre bästa lagen från runda 1 och 2 som deltog. Skillnaden gentemot finalen i SM i Ekonomi var att det var kortare 4-valsalternativfrågor i ”Quiz-format”, som man svarade på under ordentlig tidspress. Ju snabbare man svarade desto mer poäng fick man, givet att man svarade rätt förstås. Precis som i SM låg vi sist inledningsvis, men kom tillbaka och fick slutligen mest poäng på delmoment 3. Vinnarna förkunnandes efter desserten. Då vi visste att danskarna vann runda 1 och vi vann runda 3, så kunde vi knappt sitta stilla i stolarna när vi inväntade resultatet!

Var det som ni förväntat er?
– Det var enormt bra arrangerat, det märktes att det låg mycket tid och möda hos arrangörern – slog alla förväntningar! Gällande den akademiska nivån förväntade vi oss stenhård konkurrens och det blev det också!

Vad tar ni med er av det här för framtiden?
– Först och främst tar vi med oss att det var en riktigt bra prestation och vi är alla enormt stolta över varandra. Utöver det så är det två saker jag tar med mig. Eftersom att alla moment var under ganska hård tidspress, så krävdes delegation av arbetsuppgifter och en beslutsförmåga. När vi skrev den akademiska tentan, läste vi igenom och diskuterade därefter kort svaren (relevanta modeller och teorier), sen ”lämnade” vi en person på den frågan som författade vårt svar. Det hade varit omöjligt givet tidspressen att göra på något annat sätt. Likaså med caset och för att inte tala om quiz-rundan. Som lag tar vi med oss vikten att resolut fatta ett beslut och sedan delegera arbetsuppgiften, något som jag tror är essentiellt i arbetslivet! 

Blir det fler tävlingar eller vad väntar framöver?
– Vi har definitivt fått blodad tand! Vi kikar in ett antal case-tävlingar faktiskt och är hela gänget sugna på att tävla tillsammans igen. Eftersom vi alla jobbar just nu efter examen, har vi lite mindre flexibla scheman, men det ska nog inte stoppa oss!

Linköpings universitet ställde upp med ett lag, laget kom på tredje plats i tävlingen vilket innebär att Sverige knep två av tre pallplatser.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se