Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Därför ska du teckna tilläggsförsäkringen

Civilekonomerna erbjuder, i samarbete med försäkringsbolaget If, en ytterligare inkomstförsäkring till de som är medlemmar i förbundet och i a-kassan. Tilläggsförsäkringen kan tecknas privat av den som vill.

Hallå där Björn Frimodig, varför ska man komplettera inkomstförsäkringen med en tilläggsförsäkring?
– Inkomstförsäkringen ger dig under 120 dagar tillsammans med a-kassan upp till 80 procent av din lön vid ofrivillig arbetslöshet. Tecknar du tilläggsförsäkringen förlänger du skyddet med ytterligare 180 dagar. Tilläggsförsäkringen innebär att du kan få 80 procent av din lön ersättningsdag 121 till och med 200 och 70 procent av din lön från ersättningsdag 201 till och med 300.

Finns det ett tak?
– Ja, både inkomst- och tilläggsförsäkringen ger ersättning på löner upp till 80 000 kronor före skatt.

Vad kostar försäkringen?
– Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften. -Tilläggsförsäkringen är frivillig och premien beräknas efter din inkomst. För inkomster upp till 25 000 kronor kostar den 35 kronor
i månaden. För 54 000 kronor kostar den 138 kronor. För att bara nämna två exempel.

Arbetslösheten är låg bland medlemmarna. Är det inte onödigt att tilläggsförsäkra sin lön?
– Arbetsmarknaden kan snabbt förändras. Får vi en lågkonjunktur blir fler av med jobbet och färre jobb dyker upp på marknaden vilket betyder att tiden man går arbetslös ökar. Då kan det vara bra med en tilläggsförsäkring. Själv tecknade jag en när min fru och jag köpte lägenhet och tog bolån. Jag vill kunna sova gott och känna tryggheten.

Läs också: Vilken försäkring är viktigast

Hur tecknar man tilläggsförsäkringen?
– På Civilekonomerna.se finns en länk till inkomst-försäkringsbolagets sajt. Där kan du teckna försäkringen direkt. Det går också bra att ringa till oss. (Du kan också klicka här för att komma direkt till sidan.)

När börjar tilläggsförsäkringen att gälla?
–Tilläggsförsäkringen ska man haft i 18 månader innan man blir arbetslös.

Kostnad och ersättning från försäkringen styrs av lönen. Hur får ni reda på vilken lön man har?
– Försäkringstagaren måste själv se till att hen försäkrar rätt lön. Så fort inkomsten ändras behöver det anmälas till oss. Har man kvar en gammal lägre inkomst så är det den försäkringen gäller för. Varje år går vi ut med informationsbrev där det framgår vilken inkomst man har anmält och vilken premie man har. Senast då ska man passa på att ändra.

Läs också: Pensionsavtal klart för akademiker i försäkringsbranschen

Fakta

Du som är yrkesverksam medlem (dvs inte student-, pensionärs- eller gästmedlem) omfattas per automatik av förbundets inkomstförsäkring. Alla som omfattas av inkomstförsäkringen kan upp till fyllda 60 år mot en speciell premie teckna en frivillig tilläggsförsäkring. Den innebär att du kan få totalt upp till 300 ersättningsdagar. Fullständiga villkor hittar du här.

Björn tipsar om tilläggsförsäkringen:

1. Har du redan en tilläggsförsäkring? Anmäl förändrad inkomst så fort som möjligt till oss.

2. Tilläggsförsäkringen gäller bara så länge som du är medlem i förbundet.

3. Kom ihåg att du måste ha haft tilläggsförsäkringen i 18 månader för att kunna få ersättning vid arbetslöshet.

4. Precis som inkomstförsäkringen ersätter tilläggsförsäkringen bara vid ofrivillig arbetslöshet (dvs. inte vid egen uppsägning)

5. Tveka inte att kontakta oss på 0770-78 20 50 eller via kundservice@inkomstforsakring.com

Viktigt! Bara du som är medlem i Akademikernas a-kassa omfattas av inkomstförsäkringen och har möjlighet att teckna tilläggsförsäkringen.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se