Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Cyberbrott skrämmer försäkringsbranschen

Försäkringsbranschen är den bransch som är mest orolig för cyberbrott. Det visar en undersökning från PwC.

Det är PwC:s globala undersökning CEO Survey som visar resultaten på oron för att utsättas för cyberbrott. 

Läs också: Så stoppar du cybertjuven

Totalt har PwC tittat på 19 branscher i undersökningen. Av de undersökta branscherna ligger försäkringsbranschen i topp över hur oroad man är över att drabbas av cyberattacker. En klar majoritet, nio av tio bolag, tror att cyberbrotten hotar tillväxten i den egna verksamheten.

– Försäkringsbranschen hamnar högst upp på oroslistan bland 19 undersökta branscher i vår undersökning. Det här är bolag som är verksamma i en bransch med stora finansiella värden, vilket naturligtvis ökar utsattheten för cyberbrott, kommenterar Jakob Bundgaard som är ansvarig för Cyber Security inom PwC Sverige.

Undersökningen visar att 93 procent av de medverkande inom försäkringsbranschen oroas över att cyberbrotten kan hota tillväxten i den egna verksamheten. På andra plats hamnar bank- och finansbranschen där motsvarande siffra är 89 procent. Därefter följer kommunikation med 85 procent som ser cyberbrott som ett tillväxthot.

– Gemensamt för alla branscher är vikten av att lyfta cybersäkerhetsfrågorna till ledningsgrupper och styrelser. Viktigt är även att bredda kompetensen i organisationen och skapa förberedelse för kommande förändringar inom lagstiftningen, säger Jakob Bundgaard.

Läs också: Hårdare affärsklimat bakom ökade mutbrott

Statistiken om synen på cyberhotet inom bank- och finansbranschen kommer från CEO Survey 2018 som är en global årlig undersökning. 1 293 vd:ar från 85 länder har medverkat varav 100 respondenter från försäkringsbranschen.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se