Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Konjunkturen är draglok när ingångslönerna för civilekonomer sticker iväg.

Civilekonomers ingångslöner sticker iväg

Civilekonomer låg och stampade på samma ingångslöner under några år. Men förra året lyfte ingångslönerna från 27 000 kronor till 28 000 kronor och nu stiger de igen.

Nu rör sig ingångslönerna för civilekonomer uppåt. 29 000 kronor är ny rekommenderad ingångslön för 2018, baserad på Civilekonomernas senaste lönestatistik.

Läs också: Så många avtalar bort sin övertidsersättning

– Konjunkturen är god och vi tänker oss att det fortsätter uppåt. Det här är absolut rimligt, säger Civilekonomernas löneexpert Sören Lundgren.

Konjunktur­institutet uppgav i höstas att den expansiva budgeten för Sverige väntas driva på tillväxten och sysselsättningen i år, men att uppgången hålls tillbaka av den tilltagande bristen på arbetskraft med rätt kompetens.

Läs också: Dragkamp om arbetskraft med rätt kompetens

Sören Lundgren.

– Det är däremot spridning på ingångslönerna. Det kan vara svårt att få de här rekommendationerna i vissa branscher där det är gott om civilekonomer medan det kan vara lättare på andra håll. I exempelvis Stockholm skulle många inte nöja sig med en lön under 30 000 kronor i ingångslön.

Den rekommenderade ingångslönen baseras på  Civilekonomernas statistik för 2018.
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se