Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Paul Leander-Engström och Camilla Grebe i Handelshögskolans bibliotek. Foto: Gustav Gräll

Civilekonomer bakom nya tv-serien Dirigenten

Finansmannen Tom Blixen blir tv-hjälte. C More ska göra thrillerserie av den första boken i Moskva noir-trilogin som författats av civilekonomerna Paul Leander-Engström och Camilla Grebe.

– Det känns fantastiskt kul att vara i gång på allvar med projektet, säger Grebe.

Camilla Grebe och Paul Leander-Engström är deckarduon som lärde känna varandra på Handelshögskolan i Stockholm för över 25 år sedan. När Leander-Engström återvände hem till Sverige efter en framgångsrik finanskarriär i Ryssland ville han skriva en bok om sina erfarenheter och tog hjälp av sin mer erfarna författarkollega. Resultatet blev Moskva noir-trilogin Dirigenten från Sankt Petersburg (2013), Handlaren från Omsk (2014) och Den sovande spionen (2016).

Läs även: Från deckare till chefer

Det är den första boken som TV4 och C More nu ska göra tv-serie av. Finländaren Aleksi Bardy skriver manus och Piodor Gustafsson på Black Spark Film/TV producerar. Dirigenten, som är tv-seriens kortare titel, kommer att lanseras som en C More-originalserie och följer i spåren på streamingsatsningar som Gåsmamman och Farang.

– Vi känner oss trygga med våra samarbetspartners och vet att de kommer att göra en kanonspännande produktion som fångar Moskva och tidsandan som rådde under det sena 90-talet, säger Camilla Grebe.

Varför lämpar sig Dirigenten som tv-serie?

– Förutom att den är spännande så får vi lära känna Ryssland, som trots att det ligger så nära geografiskt är okänt för många av oss. Det är också ett stycke nutidshistoria. Åren efter Sovjetunionens fall var dramatiska på många sätt. Det var en våldsam och omvälvande tid: det mesta var till salu och enorma förmögenheter skapades på bara några få år, säger Grebe.

Läs även: Ny bok synar riskkapitalet

Handlingen i Dirigenten inleds med en misslyckad aktieaffär. Därefter kastas den svenska finansmannen Tom Blixen rakt in i det ryska affärslivets mörka baksidor med brutala maktkamper mellan miljardärer, oligarker och deras fiender. Indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet försöker han fly från mordhot och livsfaror, men också från sitt eget förflutna. Bokens hjälte är alltså sprungen ur Paul Leander-Engströms egna erfarenheter från sina många år i Moskvas finansvärld.

– Jag kände i bok ett att du nästan hade svårt att frigöra dig från Tom. Det var så mycket av dig i honom att du inte ville att han skulle vara taskig eller göra något dumt. Men det har nog släppt lite, sa Grebe till Leander-Engström när Civilekonomen träffade duon i höstas.

Vem som ska spela huvudrollen är inte klart än. Camilla Grebe vill inte bidra med några namn till spekulationerna.

– Jättesvårt att nämna någon specifik skådespelare, men drömmen vore att hitta en svensk som även pratar ryska till rollen som Tom Blixen.

Den första säsongen av tv-serien Dirigenten kommer att bestå av åtta avsnitt. Om mottagandet blir vad C More och TV4 hoppas på så finns planer på fler avsnitt. Det betyder att det även kan bli aktuellt att dramatisera Den sovande spionen, vars rafflande upplösning innehåller ett spektakulärt mord i biblioteket på Handelshögskolan.

Läs även: Spektakulärt deckarmord i Handelshögskolans bibliotek

Camilla Grebe har även sålt rättigheterna till en annan bok som hon skrivit på egen hand. New Line Cinema och den Oscarsnominerade producenten Andrew Lazar (American Sniper) håller på att bearbeta Älskaren från huvudkontoret till film. Just nu skrivs manuset till The Ice Beneath Her, som är den engelska titeln på boken som är Grebes amerikanska debut.

The Ice Beneath Her är en psykologisk thriller som jämförts med Gone Girl och The Girl on the Train, vilka båda framgångsrikt filmatiserats.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se