Civilekonomen som gjort jord trendigt
Jenny Harléns intresse för odling har funnits med länge, hennes familj på Nya Zeeland där hon är uppväxt är odlare och hennes främsta inspiratör till att jobba med odling och jord har varit hennes farfar.
Läs också: De nya filantroperna – ställer krav och mäter effekter
– Jag fick tidigt en känsla från honom att odlandet var något som var både lustfyllt och viktigt. Det var hans fristad men också något som han gjorde för att familjen skulle kunna sätta mat på bordet, säger hon.
Själv försörjer sig Jenny Harlén på att sälja tillbehör till Bokashi, en japansk komposteringsmetod som hon introducerat i Sverige och byggt upp ett företag kring som idag har fem stycken anställda.
Hon flyttade från Sydney där hon jobbade som marknadschef för ett multinationellt företag till Säffle med sin dåvarande man för tjugo år sedan.
– Det var väldigt oklart vad jag skulle göra, när jag gick till Arbetsförmedlingen skrattade de åt mig, jag kunde inte svenska och både min utbildning och min bakgrund kändes värdelös.
Läs också: Lyckad satsning på gröna obligationer i Göteborg
Istället använde Jenny Harlén sina kunskaper till att starta eget, till en början hjälpte hon mindre företag med affärsplaner som konsult, sedan gick hon över till att översätta årsredovisningar innan hon för tio år sedan, tillsammans med sin man, startade nätbutiken Bokashi och kände att hon hittade hem.
– Min väg och karriär har varit väldigt krokig men för att kunna göra det som jag gör nu har jag haft användning för både min utbildning och alla mina tidigare erfarenheter, säger hon.
Pengarna som företaget tjänar på sin försäljning investeras för närvarande i ett projekt som bygger upp kompostfarmar i staden Yangon i Myanmar. Att sluta kretsloppet och se till att allt matavfall blir matjord är Jenny Harléns hjärtefråga.
– Det är så oerhört viktigt att vi bygger bra matjord för framtiden och de kommande generationerna. Det är en riktigt bra miljö-
gärning som vi alla kan hjälpas åt att göra, avslutar hon.