Civilekonom med kontroll på svenska OS-truppen
Mikael Gunnarzon är ekonomichef för Sveriges Olympiska kommitté och jobbade som revisor tills han blev rekryterad inför OS i London 2012.
Läs också: Lagkaptenen som blivit sportchef
Vad lockade med att börja jobba på SOK?

– Efter min utbildning till civilekonom började jag arbeta som revisor på Ernst & Young. Ett intressant och lärorikt yrke med bra utvecklingsmöjligheter. Jag har en idrottsbakgrund inom innebandyn med bland annat proffsspel i Schweiz i tre år, SM-guld och VM-guld i bagaget. I övrigt har jag ett väldigt stort idrottsintresse, så när erbjudandet om tjänsten som ekonomichef på Sveriges Olympiska Kommitté dök upp var det ingen lång betänketid som behövdes för mig att tacka ja. Arbetsuppgifter som blandas mellan ekonomi, administration och idrott är en väldigt bra kombination som gör arbetet spännande och jag ångrar inte att jag valde att byta yrke.
Läs också: Ledare med koll på landslag och ekonomi
Nu drar tävlingarna igång – vad är den största utmaningen med att ha en trupp i OS?
– Språkförbristning är sannolikt det vanligaste problemet för de flesta delegationerna under OS. Många vill hjälpa till att lösa problem, men ofta gör språkförbristningen att problemlösning tar lång tid och att problemen kvarstår. Tålamod är en egenskap som man bör ha annars är det ingen idé att vara på plats och jobba under ett OS.
– Ett annat bekymmer, som för all del är väldigt positivt, är säkerheten. I och med den höga säkerheten är ingenting lätt att få in i byn och det skapar ibland irritation och problem. Alla transporter av både aktiva och ledare samt sportmaterial går inte smärtfritt direkt utan man måste ofta ha tillstånd och bokade tider för att det ska fungera hyfsat. Så här nära inpå spelen är den svenska OS-truppen på och redo att prestera på topp. Vi ser fram emot härliga idrottsminnen.
Vad står närmast på agendan?
– Invigningen är i dag och kommer att vara i fokus under de närmaste dygnet. Det gäller att alla transporter fungerar. Att det finns mat och dryck till alla som ska delta vid invigningen är viktigt, då deltagarna ska prestera ganska snart inpå invigningen. Vi behöver förbereda oss på att det kan bli kallt och att det blir mycket väntan inför inmarschen på invigningen så det finns en hel del att ordna närmaste dygnet.
Den svenska OS-truppen
- 110 aktiva uttagna till OS i PyeongChang 2018. 51 av dem är damer och 59 stycken är herrar.
- Utöver de individuellt aktiva är även tolv lag uttagna: alpint parallellslalom, curling dam och herr, längdskidor stafettlag damer, stafettlag herrar, sprintstafett dam och sprintstafett herr, ishockey dam- och herrlag, skidskytte stafettlag damer, stafettlag herrar och stafettlag mixed.
- Uttagningar (både lag och individuellt) har hittills gjort i elva idrotter: alpint, curling, freeski, ishockey, konståkning, längdskidor, puckelpist, skicross, skidskytte, skridsko och snowboard.
Källa: SOK.se