Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Chefens hetaste egenskap – erfarenhet

Den hetaste kompetensen bland chefer är erfarenhet. Har du inte det kan du glömma chefsjobbet.

Talanger och ambitiösa medarbetare väljer ofta arbetsplats – och chef. Nyligen skrev Civilekonomen om att den som söker jobb googlar både sin blivande chef och den som rekryterar för att se vad arbetsplatsen har för rykte (läs mer om det här).

Läs också: Chefen avgörande när unga flyr usla chefer

Att chefen är avgörande för om arbetsplatsen är attraktiv eller inte visar bland annat Academic Works senaste undersökning Young Professional Attraction Index (YPAI) som kom förra året.  Där visade det sig att sex av tio unga ekonomer, eller 63 procent, går på vilken slags chef arbetsplatsen de söker sig till har.

En färsk undersökning från utbildning.se visar att den hetaste kompetensen hos chefer är erfarenhet. Totalt har utbildning.se granskat 2 110 aktuella platsannonser för chefspositioner, inom privat och offentlig sektor. Därefter har man kartlagt vilka kompetenser och personliga egenskaper som är de mest efterfrågade då en chef ska tillsättas.

God kommunikativ förmåga, flexibilitet och självständighet toppar listan. Precis som i 2016 års granskning av chefskompetenser väger erfarenhet allra tyngst, medan efterfrågan på trygga chefer minskat markant sedan dess.

Läs också: Som chef måste du kunna vara tydlig

Att chefen ska vara erfaren var viktigast i 82 procent av alla annonser runt chefsrekryteringar. Självständig var den andra viktigaste egenskapen och som fanns med i var fjärde annons, eller i 24 procent av annonserna. För en av fem chefstillsättningar var högskoleutbildning ett krav (20 procent).

Däremot var det mindre viktigt att chefen var kommunikativ, bara 17 procent av annonserna hade det som krav och att chefen var flexibel var viktigt i bara 16 procent av annonserna. Att chefen har förmåga att motivera sina medarbetare var mindre viktigt, bara 6,5 procent av annonserna hade det som krav och att chefen skulle vara strategisk var bara viktigt i fem procent av annonserna. Nytänkande chefer kan få tänka om, bara fyra procent av annonserna önskade sig en nytänkade chef.

Läs också: Här är marknadsförarnas mest eftertraktade egenskaper

Här är listan på vilka kompetenser som söks bland chefer:

1. Erfaren 82 %
2. Självständig 24 %
3. Högskoleutbildad 20 %
4. Kommunikativ 17 %
5. Flexibel 16 %
6. Trygg 15 %
7. Strukturerad 13 %
8. Tydlig 12,5 %
9. Driven 12 %
10. Noggrann 11 %
11. Engagerad 10,5 %
12. Ansvarstagande 9,5 %
13. Lyhörd 8 %
14. Prestigelös, IT-vana 7 %
15. Förmåga att motivera andra 6,5 %
16. Analytisk 6 %
17. Kreativ, nyfiken 5,5 %
18. Strategisk 5 %
19. Lagspelare, stabil 4,5 %
20. Nytänkande 4 %

Källa: Utbildning.se

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se