Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ricky Gervais som skräckchefen David Brent i BBC-serien The Office.

Chefen avgörande när unga ekonomer söker jobb

Du har fått drömjobbet, men inser redan första dagen att du fått en mardrömschef som får David Brent från BBC-serien The Office att stå sig slätt. För de flesta unga ekonomer på väg ut i arbetslivet har chefen blivit den enskilt avgörande faktorn när de söker jobb.

Många har sett den misslyckade chefen David Brents härjningar i The Office, och förfasats. Men har du tänkt på varför ditt eget företag aldrig lyckas med att locka nya talanger? I stället för att skylla på rekryteringsfirman kanske du behöver börja med att städa framför din egen dörr. För unga talanger på väg ut i arbetslivet är nämligen en bra chef det som avgör vart de söker sig.

En bra chef har åter blivit det mest attraktiva när unga ekonomer ska välja arbetsplats. Det är Academic Work som nu presenterar sin årliga undersökning Young Professional Attraction Index (YPAI) som görs i samarbete med Kantar Sifo. I undersökningen har närmare 2 400 ekonomer i Sverige i början av sin karriär deltagit.

– Många företag genomgår idag en digitaliseringsfas som påverkar ekonomernas roller. Exempelvis ställs högre krav på ekonomer att bredda sina kunskaper inom framförallt IT. När rollerna förändras blir chefen och ledarskapets betydelse viktigare för att medarbetarna ska kunna utvecklas, och det är därför naturligt att bra chef och ledarskap rangordnas som viktigast i årets undersökning, säger Camilla Wallin, Business Area Manager inom Finance på Academic Work.

Läs också: Fem råd till den som ska leda framtidens talanger

Sex av tio unga ekonomer, eller 63 procent, går enligt årets undersökning på vilken slags chef arbetsplatsen de söker sig till har. Det är en ökning från 51 procent jämfört med undersökningen förra året. Majoriteten av de som söker jobb idag söker lika mycket efter en bra chef som efter en bra arbetsgivare. Frågan om vem som lyckas locka till sig bra arbetskraft är med andra ord en fråga om chefskap.

Svante Randlert.

– De chefer som uppfattas som bra är tydliga och ger energi. Många chefer tror att det räcker med att skicka ut information, men det handlar om ifall medarbetarna har mottagit informationen. Du måste få folk att förstå vad du menar. Samtidigt måste en bra chef ge energi på jobbet, är din chef en så kallad energitjuv så kommer du aldrig orka prestera något, säger Svante Randlert, business and people advisor på Academic Work.

Läs också: Ekonom – tänk kunskap i stället för bransch

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, utsågs av tidningen Chef till Årets chef 2017. Hon är inne på samma spår som Svante Randlert, att en bra chef ska vara entusiasmerande.

”Det kan självklart inte vara kul för alla alltid, men för de flesta och oftast.” Cilla Benkö

– Det handlar om att skapa en stimulerande miljö. Det ska som både ung och gammal kännas kul att gå till jobbet, för lust skapar kreativitet. Sedan kan det självklart inte vara kul för alla alltid, men för de flesta och oftast. Det handlar också om att som chef vara tydlig med vart vi ska och varför samt att nya medarbetare känner att det finns en möjlighet att göra sin röst hörd och att utvecklas, säger Cilla Benkö.

Hon tror också att en bra chef ska vara lyhörd och medveten om att vi lever i en föränderlig tid.

– Jag tror att en bra chef är nyfiken, lyhörd och medveten om att världen runt omkring oss förändras snabbt, alltså gäller det att lägga mycket tid på omvärldskoll. Sedan gäller det att utgå ifrån sin egen personlighet, att inse sina bra och dåliga sidor och att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medarbetarna att göra ett bra jobb, säger Cilla Benkö.

Läs också: Viktigt för unga talanger att välja en bra chef

– Det gäller att röra sig mycket ute i företaget, att lyssna och att tillsammans med medarbetarna värna en kreativ miljö som ger utrymme för nya idéer, innovation och utveckling.

Förra årets viktigaste fråga ”goda utvecklingsmöjligheter” har backat till den näst viktigaste frågan, men den är samtidigt lika viktig som bra lön och förmåner och trevliga kollegor, samtliga 58 procent.

– Jag brukar säga att en bra chef ska använda sig av tre K, det är Kollaboration, Kontribution och Kredd. Kollaboration är samarbete, kontribution är att låta medarbetarna bidra och känna att de förstår vad deras bidrag betyder för verksamheten och kredd är chefens viktigaste verktyg, säger Svante Randlert.

Läs också: Svenska ledarskapet ska exporteras

Cilla Benkös tips till dig som vill vara en bra ledare:

  • Var personlig och närvarande.
  • Var tydlig och fokuserad men samtidigt öppen och inkluderande.
  • Skapa lust och kreativitet, att lyssna men också att i dialog dela med sig av sin egen erfarenhet och kunskap.

Svante Randlerts tre K som en bra chef gör (och som en dålig chef inte gör):

Kollaboration – Analysera och fundera igenom vilken slags samarbete du har med dina medarbetare.
Kontribution – Tillåt medarbetarna att bidra, de ska känna att det de gör spelar roll för andra och att det sätts i ett tydligt sammanhang så de förstår varför.
Kredd – Det viktigaste av allt är vardagsuppskattningen. Att du som chef ser vad din medarbetare gör, den där tisdagsklappen på axeln är det viktigaste av allt.

De viktigaste kriterierna för unga ekonomer

Källa: Academic Work Young Professional Attraction Index (YPAI)

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se